Üdvöskék a napraforgó-vetőmagpiacon - 1. rész

Agrárszektor
Elsőként az igényesebb, de a kiszolgálást maradéktalanul megháláló hibrideket vesszük sorra. Legközelebb pedig a szerényebb körülmények között is stabilan produkáló napraforgók jönnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Minden évben jó gazdasági döntésnek tűnik a napraforgó termelése, ezért egyre többen, egyre többször vetik el. A növény-egészségügyi kockázatok növekedése ugyan emeli a kiadásokat, de ha a gazdák olyan hibridet találnak, amelyik a magasabb ráfordítási szintre is jól reagál, akkor az elnyeri a szívüket. Elsősorban olyan genetikát keresnek, amelyik kiváló betegség-ellenállósággal, jó tápanyag-reakcióval, nagy termőképességgel rendelkezik, így biztosan meghálálja a befektetést.

Magas olajsavas: van hová nőni

" A magas olajsavas (HO) napraforgó termesztését a hazai termelők egy része csak a linolsavas (LO) napraforgóhoz képest magasabb piaci ár miatt választja. Az idei szezonban azonban kisebb az árelőnyük, emiatt valószínű, hogy HO napraforgók vetésterülete az idén számottevően nem fog növekedni" - jósolja Balogh László, az Euralis termékmenedzsere. Ugyanakkor kiemeli, hogy Franciaországban több mint 50% a HO napraforgók aránya a termelésben, így továbbra is van hová fejlődnie ennek a szegmensnek. Magyarországon még csak a termelők egy kisebb része állt rá erre a speciális igényeket kielégítő hibridtípusra, mivel izolált termesztést és szeparált terménykezelést igényel, és - szerintük - egy kicsivel kevesebbet is terem a hagyományos hibridekhez képest. A nemesítőházak azonban egybehangzóan állítják: ez már a múlté, a legújabb fejlesztésű HO-k épp olyan hozamokra képesek, mint a megszokott, linolsavas napraforgók.

Miért legyen korai?

Egyre gyakrabban megesik, hogy a korábbi vetési sorrendet felborítva elsőként egy magasabb hozamú, nagyobb FAO-számú kukorica kerül a földbe, és ezt követi a napraforgó vetése. Részben ez indokolja azt, hogy miért egyre keresettebbek a korai érésű napraforgóhibridek - magyaráz Pintér János, a KWS termékfelelőse. Így még mindig elkerülhető, hogy ősszel összetorlódjanak a betakarítási munkák, továbbá egy korai napraforgón talán egy deszikkálási kiadás is megspórolható.


Igényes termelőknek ajánljuk

A lentebb következő hibridektől jó tápanyag-reakciót, betegség-ellenállóságot, kiváló termőképességet és beltartalmat remélhet a gazda. Mérhető pluszokkal reagálnak minden egyes gramm pluszban kiadott tápanyagra, mikroelemes lombtrágyára. Genetikai képességeikben benne van egy 4 tonnás termés ígérete.

A Syngenta Kft. az új generációs imidazolinon-toleráns technológia (Clearfield Plus) egyik legújabb hibridjét, az SY Bacardi CLP-t ajánlja. Előnyös tulajdonságai elsősorban a hosszabb vegetációs évjáratokban használhatók ki maximálisan. Vegetatív jellege, kiugróan gyors kezdeti fejlődése az aszályosabb évjáratokban is versenyképessé teszi. Az elmúlt 4 évben a Nébih regisztrációs kísérleteiben éréscsoportjában egyszer a 3. és háromszor az 1. helyen végzett. Tavaly országszerte 4 t/ha felett termett üzemi szinten és olajtartalma is kiváló.
Érésidő: közép-korai
Termő tőszám: 50-54 ezer tő/ha

A SY Diamantis nevű hibrid tulajdonképpen az NK Kondi Clearfield változata. Középmagas, robosztus, vegetatív megjelenésű hibrid, mely jó olajtartalommal, magas terméspotenciállal és kiváló termésstabilitással rendelkezik. A Syngenta 2017-ben nektártermelésre irányuló vizsgálatokat is végzett, és kiderült, hogy az SY Diamantis e téren kimagasló, így állománya kifejezetten vonzó a méhek számára. Az NK Kondi genetikája garantálja, hogy a hibrid minden körülmények között rekordterméssel kecsegtet.
Érésidő: középérésű
Termő tőszám: 50-54 ezer tő/ha

A DuPont-Pioneer is egy ismert hibridet ajánl a linolsavas szegmensből, ez pedig a P64LE25. Ez az Express-toleráns napraforgó is jó alkalmazkodó képességének köszönheti a népszerűségét. Eltérő termőhelyeken is számítani lehet jó hozamára és magas olajtartalmára. A szádor "E" rasszáig rezisztens és a "G" rasszal szemben toleráns, a legújabb peronoszpóra rasszokkal (714) szemben is rezisztens.
Érésidő: korai
Vetendő kaszatszám: 55-57 ezer tő/ha

A DuPont-Pioneer egy magas olajsavas, Express-toleráns hibridet is ajánl a termelők figyelmébe, ez pedig a P64HE118. Ennek is stabil, megbízható a termőképessége, peronoszpórával és a szádorral szemben (E rasszig) rezisztens. Termőképessége kifejezetten magas, olajsavtartalma 91% felett van, olajtartalma 48-51%.
Érésidő: középérésű
Vetendő kaszatszám: 55-57 ezer tő/ha

Az Euralis kínálatában a legnagyobb terméspotenciálú, linolsavas hibrid az ES Loris. Clearfield Plus gyomirtási technológiában kezelendő. Kimagasló termőképességűnek bizonyult, a 2017-es Nébih regisztrációs kísérletben éréscsopotjában első lett, vagyis intenzív körülmények között rekordokra képes. Olajtartalma 50-51%. Jó alkalmazkodó képesség és évjáratstabilitás jellemzi, amihez átlagon felüli a betegségtoleranciája és szádorrezisztenciája is hozzájárul.
Érésidő: középkései
Vetendő kaszatszám: 55-57 ezer/ha

Az ES Genesis szintén linolsavas, Clearfield Plus napraforgó, átlagon felüli stessztűrő képességgel, így a gyengébb termőhelyeken, kevésbé intenzív technológia mellett is átlagon felüli termésre képes. Az összes Magyarországon ismert szádorrasszra rezisztens, 47-48% olajtartalommal rendelkezik.
Érésidő: az egyik legkorábbi CL P hibrid a hazai piacon
Vetendő kaszatszám: 60-63 ezer/ha

A KWS az intenzívebb hibridek közül a linolsavas, Clearfield technológiájú KWS Acer CL hibridet ajánlja. A zömök 1,60 magas növény dőlésre nem hajlamos, szádorrezisztens, peronoszpórával szemben ellenálló. Évjárattól függetlenül jó termést ígér, 47-48% olajtartalommal.
Érésidő: korai középérésű
Vetendő kaszatszám: 70 ezer/ha

Egy másik frissen nemesített hibridjük a KWS Nautilus CL. Szintén clearfieldes, linolsavas napraforgó, az előbbitől érésidejében és habitusában tér el. 175-180 magasra nő, de dőlésre nem hajlamos, tányérját - a bókoló Acer-rel szemben - magasan hordja. Olajtartalma szintén 47-48%.
Érésidő: késői középérésű,
Vetendő kaszatszám: 70 ezer/ha

Holnap a költségtakarékos technológiák hibridjei jönnek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?