Neonikotinoidok: Jövőre már csak a melegházban?!

agrarszektor.hu
Az uniós tagállamok szakminisztereinek többsége elfogadta az EU Bizottság javaslatát: a neonikotinoidokat nem engedik ki a szántóföldre, hanem a zárt melegházakba száműzik. Egy bírósági döntés azonban még megnehezítheti a Bizottság dolgát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vytenis Andriukaitis egészségügyi biztos így foglalta össze a nézőpontját: "A méhek egészsége kiemelten fontos, mivel érinti a faji sokféleség, az élelmiszertermelés és a környezetvédelem ügyét is." Az intézkedés idén év végéig érvénybe léphet. A növényvédőszer-gyártók sajnálkozásukat fejezték ki a döntéssel kapcsolatban. Véleményük szerint a neonikotinoidok szakszerű használat mellett nem veszélyesek a méhekre. Az unió élelmiszer-biztonsági hivatala (EFSA) is arra jutott, hogy a gyakorlatban nem jelentenek lényeges kockázatot a beporzókra ezek a rovarölő szerek.

 

Az eddigi ideiglenes tiltás megmutatta, hogy a szántóföldi praxisban a neonikotinoidok nehezen helyettesíthetők, a környezetre nézve jobb megoldást nem találtak a pótlásukra. A hektáronként pár grammnyi csávázószer betiltása azt eredményezte, hogy a gazdák az egész táblát le kellett hogy permetezzék - akár többször is - több liternyi rovarölő szerrel. A környezeti terhelés nagyságrenddel nagyobb lett, mint a tiltást megelőzően.

EZ IS ÉRDEKELHET
Azonkívül a 2013-ban bevezetett korlátozások jogalapját megtámadó eljárás még mindig nem zárult le, az ítéletre május 17-én kerülhet sor az ügyben. Ha a mostani korlátozásokat feloldaná a bírósági ítélet, akkor a Bizottság döntését aligha lehetne jogilag alátámasztani. A Német Parasztszövetség a döntés tudományos megalapozottságát hiányolta, illetve rámutatott, hogy a kutatás és engedélyezés folyamata túl lassú ahhoz, hogy a gazdák kezében már jövőre megfelelő alternatíva legyen a kifogásolt szerek pótlására. "Ahhoz, hogy minőséget és mennyiséget is produkálni tudjunk, szükségünk van növényvédő szerekre. Ezek nélkül ma már az ökogazdaságokban sem boldogulnak a termelők" - tette hozzá Joachim Rukwied, a szövetség elnöke.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?