Olcsó a cukor, a brazilok inkább etanolt gyártanak

agrarszektor.hu
A közlekedés igényeinek felfutásával egyre több üzemanyagra van szükség Brazíliában, amit javarészt cukornádültetvényeken termelnek meg. A kukorica - mint etanolalapanyag - csekély megbecsülésnek örvend, és kevéssé hatékony a cellulózalapú etanolgyártás is. A párizsi klímaegyezmény alapján azonban Brazíliának is kötelezettségeket kellett vállalnia.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Brazíliában a cukornádültetvények hozzák a legtöbb jövedelmet a földműveseknek. Ebből az ipari feldolgozás során vagy hófehér szacharózcukrok készülnek, vagy bioetanol, ami a gazolin üzemanyag 27 százalékos alkotórésze. Az USDA jelentése szerint idén Brazíliában 30,755 milliárd liter bioetanolt fognak gyártani, amiből 27,8 milliárd litert fel is használnak a közlekedés növekvő igényei miatt. A termelés egy év alatt 9 százalékos emelkedésen megy át. A cokornástermés 61 százalékát szívhatja fel az etanolipar, ellentétben a tavalyi 53,6 százalékkal. Ennek oka a cukor világpiaci árának csökkenése és a bioetanol iránti igény növekedése.

Kukoricából mindössze 830 millió liternyi etanolt nyernek idén. Brazíliában a teljes bioetanolmennyiség mindössze 2 százaléka származik ebből a növényből. Ez jól mutatja, mennyivel kevésbé hatékony megoldás kukoricából üzemanyagot gyártani. A cellulóz ennél is gyengébb, bonyolult kinyerést igénylő alapanyag, mindössze 25 millió liternyi etanol készülhet belőle idén.

Miután a biodízel bekeverési arányát tavaly 8, idén pedig 10 százalékra emelte a kormányzat, ennek gyártása is lendületet kapott. 2018-ban már 5,4 milliárd liter biodízelre van kilátás az országban, ami 26 százalékos bővülést jelent a 2017. évi 13 százalékos növekedés után. A fokozódó termelés teljes egészében a belső piacot szolgálja. Ezzel szemben bioetanolból exportra is jut bő egymilliárd liter.

Brazília távlati célja, hogy 2030-ra 33 százalékosra növelje a megújuló energiák arányát a felhasználásban, a közlekedésben pedig növelje a biodízel és a második generációs alapanyagok arányát. Az áramellátást kétharmadrészt vízierőművek biztosítanák, és csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsátását is (-43% vs. 2005.).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?