Foszfor és kén - Merre mozdul az ára?

agrarszektor.hu
A foszfát és a kálium ára 2018-ban tovább emelkedett a croplife.com szerint, bár a foszfát esetében egy kis árgyengülésnek is szemtanúi lehettünk az év végén a szokásos szezonális keresletlanyhulás miatt. A kálium ára azonban jelentősen nőtt. Az elemzők szerint kicsi az esélye annak, hogy nagy elmozdulások történjenek a piacon 2019-ben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Számos általános tényező, amely 2017-ben növelte az árakat, tavaly is éreztette a hatását. A vezető P és K termékek globális értékesítése rekordszintet ért el, ám a várt zöldmezős beruházások kevesebb mennyiséget tudtak a piacra juttatni a beharangozottnál, és a megnövekedett nyersanyagköltségek további árnövekedést eredményeztek. Az áremelkedés 2018. negyedik negyedévében megtorpant (és a foszfát esetében fordított pályára lépett), de továbbra is fennáll a kérdés, hogy azok a makrogazdasági trendek, amelyek a tavalyi magasabb árakhoz vezettek, 2019-ben is fennállnak-e, vagy történhet valami változás?

Kukorica: foszfor- és káliumigényes

Az elemzők szerint a keresleti és kínálati oldal továbbra is viszonylag kiegyensúlyozott piaci helyzetet eredményez, amelyben a foszfor és a kálium ára is hordoz nyereséget a gyártók számára. Pillantnyilag

kicsi az esélye annak, hogy a szokásos szezonális elmozdulásokon kívül nagyobb kilengéseket produkáljon a piac 2019-ben.

Azonban vannak kockázati tényezők is: a mezőgazdasági nyersanyagárak alakulása, az új termelési kapacitások felfutásának gyorsasága, vagy Kína exportképessége átalakíthatja a foszfátpiaci kilátásokat.

A granulált káliummal 2018 elején tonnánként 235 dolláros áron kezdődött el a kereskedés a New Orleans-i kikötőben, és az év folyamán fokozatosan emelkedve érte el a csaknem 300 dolláros szintet. Más országokban, például Brazíliában ennél is magasabbra kúszott fel a kálium ára, és tonnánként 320 dollárral zárta az évet. Magyarországi viszonylatban mindez így festett:


Az agrárszektor.hu tavaly év végén arról számolt be, hogy a világ top-10 listáján szereplő - és hazánkban is jelen lévő - EuroChem két új oroszországi bányával fogja enyhíteni Európa káliuméhségét. A termelés felfutásakor a cég a világ harmadik legnagyobb műtrágyagyártójává léphet elő.

EZ IS ÉRDEKELHET

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?