Kezdetét vette a rajzás: kártevőinvázió fenyegeti a magyar gyümölcsösöket

agrarszektor.hu
A hideg és száraz időjárás eddig a károkozókat is kordában tartotta, de a helyzet percről percre változik. Egyre gyakrabban emelkedik 20 fok fölé a hőmérséklet, és a szeszélyesen érkező csapadék kellő páratartalmat is biztosít a fertőzések kialakulásához. A kártevő rovarok egy része már erősen rajzik, és ez a következő hetekben csak fokozódni fog.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gyümölcsöskert

Az almamoly és az almalevél-aknázómoly, illetve a szilvamoly rajzása most kezdődik, érdemes figyelni a csapákat, és megkezdeni a védekezést ellenük. Már elemükben vannak viszont a sodrómolyok, akik megkezdték a levelek hálós "bepödrését". Országosan jelentősnek tűnik az áprilisi és a májusi cserebogár idei rajzása, és a keleti gyümölcsmoly is nagy számban repül. A csonthéjasok gyümölcsei hamarosan elérik azt a méretet, hogy tojásrakás céljára vonzzó célponttá váljanak a moly számára. Ugyanez a helyzet a cseresznyével is. Legyünk résen, mert a cseresznyelégy is keresi már a peterakásra alkalmas gyümölcskezdeményeket. A levéltetvek invazív megjelenése csak a következő hetekben várható, de készülni kell rá.

Almamoly hernyói

A szőlő az utóbbi egy hétben úgy fejlődik, mintha "húznák", szinte egyik pillantról a másikra levelesedett ki. Károsítók még nemigen bántják, bár helyenként a tarka szőlőmoly, illetve a levélatka kártetételéről érkeztek hírek.

Mint ahogy az agrárszektor.hu is figyelmeztetett rá, a moníliás és tafrinás fertőzés kialakulását már korábban meg kellett előzni. A védekezés elmaradása esetén már jelentkezhetnek az első tünetek. A tafrinás vesszők eltávolításával mérsékelhetjük az őszibarackot érő károkat. A cserersznye és meggy virágzásakor kedvezett az időjárás a moníliafertőzésnek, amit még ellensúlyozhatunk gombaölő szeres permetezéssel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szántó

A száraz időjárásnak köszönhetően eddig nagyon alacsony az észlelt gombakártétel az állományokban, legyen szó lisztharmatról, szeptóriáról, fahéjbarna foltosságról vagy rozsdabetegségekről. A fertőzési nyomás csak melegebb és csapadékosabb időjárás esetén erősödhet. A vetésfehérítő kártétele is a védekezési küszöb alatt marad, a bogarak szintén a melegebb időre várnak. Repcében tovább folyik a rovarkártevők elleni védekezés. A repcefénybogarak nagy számban jelen vannak a táblákban, és a repcebecő-ormányos betelepedése is folyamatos.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?