Történelmi lassúság: az USA még mindig nem fejezte be a kukoricavetést

agrarszektor.hu
A terület négyötödén csak most kel a kukorica, és 7 millió hektáron még mindig nem fejezték be a kukorica vetését az Egyesült Államokban. A tavaszi ítéletidő miatt történelmi rekordot állítottak fel a vetési munkálatok csúszásában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2019-ben megdőlt a lassúsági rekord az Egyesült Államokban kukoricavetésből: múlt héten még mindig csak a termőterület 92 százalékán volt földben a mag - jelentette az USDA. A farmerek egy hét alatt 83 százalékról tudták 92 százalékra emelni a készültségi arányt. Egy ideig úgy tűnt, hogy semmi baj, csak annyit késnek a vetéssel, mint amennyit 2018-ban, ám június 16-ra nyilvánvalóvá vált: az ötéves átlagtól és a tavalyi gyenge szezonkezdéstől is nagyon messze vannak. Tavaly júnus 9-én már 100 százalékon álltak - és arra sem voltak büszkék.

A kukoricatermesztés szempontjából legfontosabb 18 államból 7 mostanra sem tudta elérni a 90 százalékos készültséget: Illinois (88%), Indiana (84%), Michigan (84%), Missouri (89%), Ohio (68%), Dél-Dakota (78%) és Wisconsin (87%). Az elvetett területek 79 százalékán még csak most kelt ki a kukorica. A múlt héten ez az arány mindössze 62 százalék volt. 2018-ban ilyenkor már szinte minden táblán sorolt a növény.

Kukoricavetésben új történelmi rekordot állítottunk fel - negatív értelemben"

- mondja a Farm Futures vezető gabonapiaci elemzője,  Bryce Knorr. "Normál esetben az USDA ilyenkor adja ki az utolsó jelentését a kukoricavetés előrehaladásáról, de tekintettel a minden korábbinál nagyobb csúszásra, a jövő héten újra vissza kell térnie a készültség mérésére".

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Knorr termelői visszajelzések alapján azt állítja, hogy mintegy 7 millió hektáron még mindig nem végeztek a vetéssel Amerikában. Ez azt jelenti, hogy ezekben a  táblákban már annyira lerövidül a kukorica fejlődésére rendelkezésre álló tenyészidő, hogy rendes szemtermést már nem is remélhetnek tőle, csak silózásra lesz jó. Kivéve, ha egy kedvező időjárási fordulat miatt váratlanul hosszúra nyúlik az idei szezon - jegyzi meg az elemző.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?