Óriási károkat okozhat a hőség a gyümölcsösökben: így védekezz a káros sugarak ellen

agrarszektor.hu
Napok óta az erős UV-sugárzásra hívják fel a figyelmünket a meteorológusok, ez az extrém időjárás és hőség pedig a gyümölcsök érését is gátolja. Nehéz a védekezés a napsugárzás ellen, vannak azonban hatékony megoldások, amelyekkel megvédhetjük a terméseket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az extrém időjárás, az erős UV-sugárzás, és a hőség a gyümölcsöket is megviseli, a fejlődő termésekre pedig komoly hatással lehet - mondta Ledó Ferencet, a Fruitveb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a Magyar Mezőgazdaságnak. Kiemelte, hogy nem könnyű a védekezés, de azért vannak hatékony megoldások. A fajtaváltással és a jól megválasztott technológiával például csökkenthetők a veszteségek, ahol ugyanis van jégháló, ott a sugárzás ellen is védhetjük a gyümölcsösünket. Üvegházaknál és fóliánál ugyanakkor sokan festeni szokták az üveget vagy a fóliát, hogy ne legyen olyan erős a besugárzás - tette hozzá. 

Nem mindegy az sem, hogy milyen színű a takarófólia, a piros színű ugyanis sokkal előnyösebb, míg a zölddel inkább csak kárt okozunk - tájékoztatott Ledó Ferenc. A festékeknél általában az ezüst színt használják, ez ugyanis szórt fényt ad például az üvegházban. Vannak olyan vegyszerek, amelyek mattá teszik a növényeket, a dinnyénél például gyakran alkalmazzák ezt a módszert. A matt dinnyehéj ugyanis nem nyeli el a fényt, és nem tud megégni. Ez egy természetes ásványi anyag, az egészségre nem veszélyes, így senkinek sem kell ettől tartania - hangsúlyozta az elnök. 

A gyümölcsök, amiket Magyarországon termesztünk, 25-30 fok között érzik jól magukat - közölte Ledó. 35 fok fölött lelassul a növény, összezárnak a sztómák, és nem tud úgy dolgozni a növény. A legnagyobb baj akkor van, ha a meleg nap után éjszaka sem hűl le 18-20 fok alá a hőmérséklet. Eddig az volt a szerencse, hogy amikor ezek a hőségnapok voltak, még vissza tudott hűlni a levegő, és a növények éjszaka össze tudták szedni magukat, és fel tudtak készülni a következő nap elviselésére. Sajnos azoban a tartós hőség, valamint az éjszakai meleg ellen semmilyen védekezés nincsen, hiszen az árnyékolás a nap sugarai ellen valóban segíthet megvédeni a növényt, a termést, de az éjszaki meleg ellen nem használható eredményesen.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06