Kína egyetlen év alatt 7,5 százalékkal növelte saját szójatermelését

agrarszektor.hu
Sok támogatással, de sikerült jelentősen növelni a szója hazai termelését Kínában. Az import szintje olyan mélyre süllyedhet idén, amit 4 éve láttak utoljára. Ehhez az is hozzájárul. hogy a belső felhasználás is nagyot esett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kína szójaimportja a 2019/20-as gazdasági évben 80 millió tonnára csökkenhet a sertésállomány drasztikus zsugorodása miatt. Csökken a szójadara felhasználása is, ami 2019/20-ban már csak 62 millió tonnára tehető. Az import csökkenéséhez az is hozzájárul, hogy a kínai kormány erőteljesen támogatja a szójatermő terület bővítését, ami így már eléri a 9 millió hektárt. A szója ugyanis a támogatásokkal együtt már több jövedelmet hoz a gazdák számára Kína legnagyobb termelő régióiban, mint ami a kukoricával elérhető.

Az idei év eddig kitűnően alakult a növény szempontjából, az állományok "jó" állapotminősítést kaptak. Ai termést 17,1 millió tonnára várják, ez 1,2 millió tonnával haladja  meg a tavalyit. A növekedés 7,5 százalékos, azaz jelentős. Az USDA piaci elemzésében megjegyzi: noha csökken Kína szójaigénye és nő a belső termelés, az import továbbra is fontos szerepet játszik az ország életében. De tény, ami tény: a 80 millió tonnás szójaimport 2015 óta a legalacsonyabb lehet .

Eközben a Kanadából behozott repcemag mennyisége is 3,9 millió tonnára csökkenhet, ami nagy esés a tavalyi 4,7 millió tonna után. Az Ukrajbából importált napraforgódara mennyisége viszont a 900 ezer tonnás szinten maradhat az USDA szerint. Mivel az olajütők szűkölködnek az alapanyagban, Kína a nemzetközi piacról kényszerül több növényi olajat venni, leginkább pálmaolajból vásárolhat többet (+8%).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?