Most kell odafigyelni: csigainvázió fenyegetheti a kerteket

agrarszektor.hu
Az október végéig tartó melegebb időt csak a hónap utolsó napjaiban váltotta fel egy komolyabb hidegfront, némi csapadékkal és erőteljes lehűléssel. A betegségek és kártevők túlnyomó többsége már nyugalomba vonult, már csak néhány, az évszakra jellemző, növényvédelmi szempontból kevésbé fontos bagolylepkefaj repül még, figyelmeztet dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A száraz, meleg időt kihasználva a migráló levéltetű fajok még intenzíven keresik gazdanövényeiket. Az érő és erjedő gyümölcsökön és szőlőn még most is sok a pettyes szárnyú muslica, mérhető gazdasági kárt ugyan már nem tudnak okozni, de a jövő évi populációt még erősíthetik, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az alma kivételével már minden lombhullató haszon- és dísznövény intenzíven veti le a leveleit. A füvesített kertekben még azelőtt el kell távolítani a lehullott lombot, hogy maradandó károkat okozna, mert a tartós takarás alatt, különösen, ha nedves is a falevél, könnyen befülledhet a pázsit. Az a legoptimálisabb megoldás, ha néhány naponta összegyűjtjük a lehullott lombot és komposztáljuk. Az viszont a lehető legrosszabb megoldás, ha elégetjük, mert ezzel nemcsak a levegőt szennyezzük, de értékes szerves anyagot, illetve tápanyagokat égetünk el. Nem beszélve arról, hogy az ország több megyéjében is tűzgyújtási tilalom van érvényben.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hideg idő közeledtével már felszedhető a sárgarépa, a petrezselyem, a zeller és a cékla. Tartós tárolásra csak az egészséges, sérüléstől mentes termés alkalmas, a csökkent értékűeket a lehető leggyorsabban fel kell dolgozni. A hidegtűrő káposztafélék betakarításával még várhatunk, a leveles kel és a bimbóskel akár kint is hagyható télire a kertben. A póréhagyma áttelelő változata szintén alkalmas szabadföldi tárolásra.

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupasz csiga, azok közül is a spanyol csiga. Az idén újabb, hazánkban eddig ismeretlen csupaszcsiga-fajokat találtak, így a malaccsigát és a feketefejű csigát. Még nem ismeretes, hogy miként viselkednek az itteni klímán, de sok jóra ne számítsunk. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a megjelent inváziós fajok többsége akklimatizálódott, és természetes ellenségeik híján nagy nehézségeket okoz a kordában tartásuk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?