Veszik még a búzát idehaza, vagy túl drága már?

Veszik még a búzát idehaza, vagy túl drága már?

agrarszektor.hu
Ez az év is jól kezdődött - mondhatják a búzatulajdonosok, hiszen a január az áremelkedésről szólt, és ezt igyekeztek is sokan kihasználni. A kereslet ilyenkor hagyományosan nagy, jól tette, aki értékesítette az óévi termést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha végiggondoljukaz elmúlt hetek, hónapok eseményeit, a nemzetközi piaci árak alakulását, akkor azokat a fekete-tengeri ajánlatok határozták meg a búza esetében. A szezon elején még az ukrán eladások domináltak, októbertől azonban kivonultak a piacokról, és így egy jelentős áremelkedés tudott megindulni. Az egyéb eladások - akár az orosz, akár a román - árszintje érezhetően megnőtt, és ez az egész európai térségnek támaszt adott.

A szezon elején a búza exportára 160 USD/t körül lehetett volna, ami az akkori 305 HUF/USD-s árfolyammal számolva 48.800 Ft/t-ra adódott FOB Duna paritáson. Nem is indult meg ebbe az irányba a kivitel, maradtunk a már korábban lekötött olasz exportnál, ami ennél azért jobb árat adott. Fél évvel később az ár akár a 200 USD/t-t is elérhette, és ez már 61.000 Ft/t-s árat eredményezett. Azonnal megugrott az érdeklődés a magyar búza iránt, ami elérhetővé tette számunkra a fekete-tengeri exportpiacokat is.

Január volt a legerősebb

A romániai paritású és 12,5% fehérjetartalmú búzára a jegyzés szeptemberben volt a mélyponton, 185 USD/t (57,3 ezer Ft/t) körül állt. Ez az árszint tudott szinte folyamatosan emelkedni január negyedik hetéig, amikor 227 USD/t-s (70,3 ezer Ft/t) szintet állított be. Ez a 22%-os erősödés értelemszerűen hatott minden piacra, így a mienkre is. Úgy látszik, most ez az emelkedés tört meg, és az elmúlt két hétben a jegyzés 220 USD/t-ig (68,2 ezer Ft/t) csökkent.

Van egy másik oka is az árak emelkedésének, és ez a belföldi kereslet "szokásos" újévi vételi hulláma. Akik felkészültek a decemberi nagyobb igényekre, azok már novemberben bevásároltak, tudván, hogy nehéz szállítót találni december közepétől január közepéig. A készletek mostanra lecsökkentek, így ismét a piacra kellett lépniük. Az elmúlt 5 év havi árait nézve látszik ez a mozgás, és a hazai búza termelői árának alakulásán is nyomon követhető. A NAIK AKI PÁIR rendszere alapján az árak szinte minden évben január-februárban érik el a felső értéküket, majd onnan csorogtak lefelé.

Alább pedig az elmúlt egy év áralakulása, mellé téve a kukoricát is:

Túl a csúcson

A nemzetközi piacon is fordulni látszik a kocka. A verseny a francia és a fekete-tengeri búzák között megint az utóbbi javára billent. A két hete még 246,1 dollár volt a francia búza Egyiptomba leszállítva, tegnap pedig már ugyanitt csak 239,50 dollárt fizettek a fekete-tengeri búzáért. A 7 dolláros árcsökkenésnek természetesen a magyar piacra is van hatása.

Vagyis csökkenenek az exportnál elérhető árak, miközben a belföldi igények is lassan lecsengenek. Ha ehhez még hozzátesszük a kukorica árának egy helyben toporgását és a levegőben lógó gazdasági lassulást, nem túl rózsás a kép. Sok van még hátra az új termésig, de a sokéves tapasztalat azt mondja, a tavasz most nem hoz majd újabb áremelkedést. Érdemes hát lépni, ha van vevő.

Bidló Gábor/Budagabona Kft.

Címlapkép: shutterstock

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?