A Bayert az ág is húzza: megint kapott egy büntetést egy tájékozatlan gazda miatt

A Bayert az ág is húzza: megint kapott egy büntetést egy tájékozatlan gazda miatt

agrarszektor.hu
Két nagy növényvédőszer-gyártót büntetett most meg egy amerikai bíróság, mindkettő fellebbezésre készül. Az egyikük, a Bayer, már nagyon rutinos ebben. Ez alkalommal egy tájékozatlan amerikai farmer perelte be sikerrel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy amerikai gazdának 265 millió dollárt ítélt a bíróság, miután megállapította, hogy Bayer és a BASF dikamba hatóanyagú gyomirtója felel a barackültetvénye kipusztulásáért. A Bayer "egyértelműen nem ért egyet" a szombati (február 15-i) ítélettel, és "haladéktalanul fellebbezni" fog. A BASF hasonlóképpen nyilatkozott - írja a farminguk.com.

A Missouri államban élő őszibarack-termelő, Bill Bader azért perelte be a német agrokémiai óriásokat, mert szerinte a gyomirtójuk tehet a barackfák pusztulásáról. Azt állítja, hogy a gyomirtó a szomszédos gazdaságokból sodródhatott át a fáira. A Bayer szerint nem mutattak be a bíróságon olyan bizonyítékot, ami alátámasztotta volna, hogy a dikamba a felelős a károkért. Azonkívül emlékeztetett rá, hogy a gyomirtásnak csak egyik módja az, hogy a dikambára rezisztens növényeket vetünk, majd ezeket lepermetezzük a gyomirtóval. Legalább ennyire fontos az integrált növényvédelem, ami nem a genetikailag módosított növények termesztésére, hanem a technológia komplex fejlesztésére törekszik.

Ezzel azt akarták mondani, hogy ha még kimutatható is lett volna a dikamba az állományban, akkor is kérdéses, hogy kinek a hibájából került a fákra olyan mennyiségben, hogy azok elpusztulhassanak. Nem ártana ugyanis tudni, hogy a dikambás állománypermetezés csak a vele szemben ellenálló kultúrákban lehetséges a haszonnövény károsodása nélkül. Hogy egyértelműbb legyen a nyilatkozat, a Bayer hozzáfűzte: a génmódosított növények és a hozzájuk kapcsolt technológia csakis együtt alkalmazva biztonságosak, és csakis úgy, ahogy az az utasításban le van írva. Az amerikai bíróság ezt nemigen érthette, így 265 millió dollár fizetésére kötelezte a Bayert.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?