Fordulat a tőzsdén? A pánik után ismét erősödnek a terményárak

Fordulat a tőzsdén? A pánik után ismét erősödnek a terményárak

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány alaposan elbizonytalanította a tőzsdét is, de a pánik lecsengőben, a gabonaárak visszarendeződtek. A világ lassacskán belátja, hogy van elég búza minden térségben. Nem ez a helyzet az olajos magvak esetén, ahol a kereslet földrajzilag messze esik a kínálattól, és az olajárak zuhanása is negatívan befolyásolta az értéküket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A párizsi MATIF-on visszarendeződtek a korábbi búzaárak, miután 10 százalékos kilengést produkáltak a koronavírus okozta sokk miatt. Február 22-én még 15 hónapos csúcsán állt a gabona jegyzése, 198 eurót ért a malmi búza, most pedig már ismét közelítünk e felé az árszint felé.

Decemberben már érződött a kibontakozó járvány hatása: megnőtt a kereslet a lisztre, amit az euró fokozatos leértékelődése a dollárral szemben szintén támogatott - írja a topagar.com.  Az európai búza márciusi leszállítására azóta is nagy az igény a világpiacon. Kérdéses azonban az áprilisi piac. Elemzők ezért arra intenek, hogy ez a felívelő pálya megtörhet. Pedig áru elvileg van a  piacon, hiszen Oroszország 35 millió tonnát tudna értékesíteni rendkívül olcsón, de Európában (leginkább Franciaországban) is 32 millió tonna az eladható mennyiség. Az orosz fizetőeszköz az európainál is kevesebbet ér, mivel a nyersolaj árának esése érzékenyen érintte Oroszországot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olaj- és fehérjenövényből is elegendő van a világpiacon, de a kereslet és kínálat földrajzi elhelyezkedése sokkal kedvezőtlenebb Európa számára, mint a kalászos gabonák esetén. A biodízel legnagyobb felhasználójának, Németországnak elemi érdeke, hogy az áruk legalább Európán belül szabadabban mozoghassanak. A repce ára nagy zuhanásban van, és nem látni, hogy megváltozna ez a trend. Február 18-án még több mint 403 eurót ért egy tonna repce a MATIF-on, egy hónappal később pedig már csak 336-ot, 17 százalékot esett. A mélypont óta már itt is megfigyelhető egy kis visszarendeződési kísérlet, de bizonytalan, hogy ez mennyire tartós folyamat.

Az Európai Bizottság javaslata szerint  a repce biodízelként való mező- és erdőgazdasági hasznosítását minden adóügyi eszközzel támogatni kell. Azon túl, hogy a biodízel hozzájárulna az EU dekarbonizációs céljainak eléréséhez, gyártásakor fehérjedús, GMO-mentes repcedara keletkezik, ami értékes kincs a takarmányozásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02