Zavar Dél-Amerikában: komoly fordulat jöhet a szójapiacon

Zavar Dél-Amerikában: komoly fordulat jöhet a szójapiacon

agrarszektor.hu
Folyamatosan estek a repceárak az elmúlt hetekben, az utóbbi napok eseményei azonban azt mutatják, hogy talán most elérte a mélypontot. A szójapiacon ugyanakkor komoly fordulat várható, Dél-Amerikában ugyanis sztrájkok, és az ellátási lánc korlátozásai okoznak most nagy problémákat, ami az Európai Unió számára nem kedvező, hiszen a szójaliszt több, mint 80 százalékát innen importálja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt hetekben a repceárak rendkívüli ingadozása volt jellemző a párizsi árutőzsdén - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ezt nagyban befolyásolja az olaj ára és a bioüzemanyag iránti kereslet, továbbá a szója és pálmaolaj alkalmi piaci megszorításai, ami a repceárak folyamatos esését okozta január közepe óta. Az elmúlt napok kereskedelmi eseményei azonban azt mutatják, hogy elérte a mélypontot, de természetesen ez nem biztos. Ugyanakkor a COVID 19-hez kapcsolódó állami intézkedések és a gazdasági teljesítmény várható csökkenésének árra gyakorolt hatását nem lehet előre tudni.

A szójapiacon azonban várható fordulat. A Brazíliában kialakuló sztrájkok, valamint az argentin ellátási lánc hatalmas korlátozásai segíthetik az amerikaiakat, emellett a szójaliszt utáni belső kereslet is növekszik az Egyesült Államokban. Az export számára kedvező, hogy Kína, már bejelentette az első megrendeléseit, azonban számol a szójabab kínálatának csökkenésével, ami tartósan hatással lehet az árakra. Az azonnali piacokon a szójaliszt, így erősödő tendenciát mutat jelenleg. Az EU szójaliszt-piacán azonban problémák lehetnek, mivel több, mint a 80 százalékát Dél-Amerikából importálja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?