Csak tűzoltásra volt elég a gazdáknak a napokban lehullott pár csepp eső

Csak tűzoltásra volt elég a gazdáknak a napokban lehullott pár csepp eső

agrarszektor.hu
Bár az elmúlt héten hosszú idő után már érkezett csapadék hazánk területére, ennek mennyisége azonban csak kis területen érte el a kívánatos szintet. Az ország nagyobb része továbbra is várja az esőt, az őszi és a tavaszi vetések számára a lehullott 5-10 mm csak tűzoltásra volt elég. Helyenként azonban még ennyi sem esett, az aszály csak nagyon lassan akar enyhülni. A folytatásban kedden és szerdán még várható kevés csapadék, azonban újabb eső majd csak a jövő hét elején érkezhet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha visszatekintünk az áprilisra, akkor hideghullám, fagykár és aszály a főbb jellemzők - írja a met.hu. A hónap csapadékösszege 2 és 33 mm között alakult, mely mintegy 20-40 mm-rel marad el a sokéves átlagtól. A lehullott csapadék is döntően a hónap utolsó hetében esett, míg előtte jóformán március elejétől, nagyjából hét hétig alig hullott csapadék az országban. A hőmérséklettel havi átlagban nem volt probléma, az átlag körül alakult, de több erős hideghullám okozott komoly éjszakai lehűlést, így pedig súlyos fagykárt elsősorban a gyümölcsösökben.

A múlt héten átalakult időjárásunk: nyugat, délnyugat felől már többször nedves léghullámok érkeztek térségünkbe. A hosszú száraz időszak után immár minden nap esett valahol hazánkban, de országos, áztató eső nem alakult ki. Az elmúlt tíz napos csapadékösszeg nagy eltéréseket mutat: míg Zalában és a Szamosközben 30 mm is lehullott, addig a Dunántúl északi részén, Nógrádban és Hevesben szinte semmi nem esett. Az ország nagyobb részén több nap alatt gyűlt össze az 5-10 mm, a kis napi adagok között kisütő nap pedig a víz java részét elpárologtatta. A talaj nedvességtartalma így alig növekedett, a felső 20 cm-es réteg a növények számára hasznosítható vízmennyiségnek továbbra is mindössze 17-40%-át tartalmazza, csak délnyugaton, az Alföld déli részén és a keleti határszélen vannak nedvesebb területek. A mélyebbre lenyúló gyökérzettel rendelkező őszi vetések még találnak nedvességet a középső és mélyebb talajrétegekben, de sokfelé az is csökkent a héten. A hőmérséklet az április végéhez képest magasan alakult, kedden 25 fok körül voltak a maximumok. Az egymást érő hidegfrontok ez után fokozatosan mérsékelték a felmelegedést, a hét végén már kevéssel 20 fok alatt alakult a csúcsérték. Múlt hétfőn és ma reggelre is elfordultak a fagyzugokban (főleg a szélcsendes Nógrádban) gyenge fagyok. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga többnyire 14 és 18 fok között alakul.

Az őszi vetések ilyenkor, április-május hónapokban igénylik a legtöbb csapadékot, a tartós csapadékhiány igen kedvezőtlenül hat a fejlődésükre és a termésre. Ahol hullott legalább 10 mm csapadék az elmúlt héten, ott az sokat segített, de jóval többre, legalább 20-40 mm-re lenne szükség. A legnagyobb probléma hazánk északi sávjában van, ide alig érkezett csapadék. A kapás növények közül a napraforgó, a kukorica és a burgonya is a legtöbb helyen már a földben van. A magágyak azonban sokfelé még mindig rendkívül szárazak, a keléshez, a fejlődéshez nedvességre lenne szükség. Bár a szinte naponta hulló kis záporok a talaj nedvességét sokfelé alig növelték, a nedvesebb idő a kórokozók elszaporodásának kedvez.

Az előttünk álló héten egy komolyabb csapadékhullám érkezik nyugat felől az országba, méghozzá kedden. Szerdán keleten még eshet kevés eső, a hét további részében azonban számottevő csapadék már nem valószínű. Összességében a hét végéig (ami mind kedden és szerdán eshet le) csak 1 és 15 mm csapadék várható területi átlagban, bár a záporos jellegből adódóan nagyobb területi különbségek valószínűek. A több eső északkeleten valószínű. Újabb csapadék majd a jövő hét elején jöhet. Kedden megerősödik, szerdán helyenként viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. Péntekre mérséklődik a légmozgás, majd vasárnap már a délnyugati szél lesz sokfelé erős. Kedden és szerdán még meglehetősen hűvös lesz: szerdán északkeleten a maximum is csak 10 fok körül valószínű, majd emelkedik a hőmérséklet, és vasárnap már 23, 28 fok között várható a maximum. Szerdán és csütörtökön a szélcsendes, fagyzugos helyeken még gyenge hajnali fagy is előfordulhat. A levegő hőmérsékletével együtt a talajhőmérséklet is pár fokot csökkenni fog csütörtökig (8-13 fokig), majd ismét jelentősen emelkedik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02