Ezt már a mezőgazdaság is megérzi: így hat a kőolaj árának csökkenése az ágazatra

Ezt már a mezőgazdaság is megérzi: így hat a kőolaj árának csökkenése az ágazatra

agrarszektor.hu
A múlt héten az amerikai könnyűolaj WTI árai drámaian lezuhantak. A jelenség a kialakuló koronavírussal kapcsolatos globális recesszió, az energia és üzemanyag iránti kereslet összeomlásának, valamint a kőolaj- és energiapiaci növekvő globális túlkínálat közvetlen következménye.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A bioenergia - például az etanol és a biodízel - piacát, és különösen az Egyesült Államokban a kukoricát, mint az etanol előállításának legfontosabb alapanyagát, közvetlenül érinti a fosszilis energia piacának ár- és értékesítési válsága - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ezért esett a múlt héten a kukorica ára az amerikai határidős piacon 11 éves mélypontra, míg a búza ára a globális élelmiszerválság miatti aggodalom következtében emelkedett. A kukoricaárak drámai csökkenése azonban befolyásolja a takarmány-gabona piacának további alakulását és árait is. És ahol csak lehetséges, a gazdák növénytermesztéssel kapcsolatos döntései valószínűleg megváltoznak. Jó hír is van a gazdálkodók és a fogyasztók számára: a dízelolaj és a fűtőolaj árának szintén tovább kell csökkennie, és végül az ásványi műtrágyáknak és más mezőgazdasági erőforrásoknak is, amelyek előállítása nagyon energia- és költségigényes.

De mi történt pontosan a kőolajpiacon? A WTI könnyűolaj ára április 27-én 55,90 USD/hordóval esett vissza, vagyis 306 százalékkal, és először zuhant negatív tartományban. A májusi határidős kontraktus mínusz 37,63 dollár szerepelt hordónként, miután az árak korábban mínusz 40,32 dollárra estek. Az elemzők az árcsökkenést a globális túlkínálattal és az USA magas készleteivel igazolják az amerikai könnyűolajra (WTI) vonatkozó májusi kontraktus lejárta előtt.

Március eleje óta a globális üzemanyag-szükséglet körülbelül egyharmadával esett vissza a koronavírus járvány miatt.

A piacok továbbra is hatékonyan működnek, mivel a piaci szereplők a bizonytalan időkben tovább görgetik a pozíciójukat a következő havi termékre

- közölte a Chicagói Kereskedelmi Tőzsde (CME) az árcsökkenésről. Amikor az olajra vonatkozó határidős szerződések lejárnak, a tulajdonosnak minden egyes kontraktusnál több mint 1000 hordó olajat kell átvennie, amelyet az USA legfontosabb tároló csomópontjába, az oklahomai Cushingbe szállítanak. Itt azonban a készlet egyre gyorsabban nő. Azok a kereskedők, akik végül nem akarják vagy nem tudják az olajat csökkenteni, még megvan a lehetőségük, hogy megoldják a helyzetet és eladják bármilyen áron.

Egy ilyen világban senki sem akarja, hogy túl sok kőolaj legyen

 - mondta Dan Basse, az AgResource elemző cégtől.

A fizikai szállítás akadályozottsága miatt volt a zuhanás. A CME nyilvánvalóan csak a hónap elején változtatta meg rendszerét, hogy képes legyen feldolgozni a negatív árakat. A tőzsde egy április 8-i nyilatkozatában tájékoztatta az elszámoló vállalatokat és az ügyfeleket arról, hogy "reagálni akarnak, ha az energiaárak az elkövetkező hónapokban továbbra is nullára csökkennek".

A jövőbeni olajkészletek magasabb árai miatt nemcsak az amerikai könnyűolaj WTI, hanem néhány egyéb piaci szereplő is úgynevezett "szuper contango"-ról beszélt. A koronavírus-válság globális gazdasági visszaesést okoz, amely az olaj-, benzin-, dízel- és petróleumkereslet hirtelen csökkenéséhez vezet. A nagy olajtermelők, például Oroszország és Szaúd-Arábia a közelmúltban jelentős termeléscsökkentést jelentettek be. Az elemzők azonban kétségbe vonják, hogy ezek a csökkentések elegendőek-e a kereslet és a kínálat közötti eltérés összeegyeztetéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?