A növényvédő szerek piacát is megakasztotta a brutális szárazság

A növényvédő szerek piacát is megakasztotta a brutális szárazság

agrarszektor.hu
Sokkal kevesebb gombaölő és rovarölő szert vásároltak a termelők idén áprilisban, mint tavaly ugyanekkor, ami részben annak köszönhető, hogy hetek óta brutális szárazság uralkodik Magyarországon. A műtrágyaforgalom is visszaesett, mintegy a negyedével kevesebbet adtak el a forgalmazók az év negyedik hónapjában, mint márciusban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2020 áprilisában a beérkezett adatok alapján a műtrágyaforgalom a szezonnak megfelelően visszaesett, az előző évhez hasonlóan mintegy a negyedével kevesebbet adtak el a kijelölt forgalmazók, mint egy hónappal korábban - derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. A legkeresettebb termék a vizsgált hónapban a mészammon-salétrom (MAS) volt, majd ezt követte az ammónium-nitrát. Az elmúlt három hónap (január-március) értékesítései alapján az ammónium-nitrát mennyisége tizede volt a forgalmazott MAS volumenének. Az értékesítési árak a tárgyhónapban az előző hónaphoz képest 2,5-10 százalékkal tovább emelkedtek a kálium-klorid kivételével. Az értékesítési árak tavaly áprilishoz képest még mindig elmaradnak a legtöbb termék esetében, azonban az ammónium-nitrát és a NPK 15:15:15 ára átlagosan 4-5 százalékkal meghaladta az előző évi árszintet.

A növényvédő szerek esetében az előző hónapban érzékelt megnövekedett kereslet 2020 áprilisában lecsendesedett, a vizsgált szerek forgalma közel a fele volt az egy hónappal ezelőttinek. Az előző év áprilisához viszonyítva a gombaölők és a rovarölők iránti kereslet alacsonyabb volt a tárgyhónapban, köszönhető annak, hogy már korábban felvásárolták az ebben az időszakban keresett termékeket, illetve a nagyon száraz időjárás is befolyásolhatta a kisebb forgalmat. Egyedül a gyomirtók iránt volt nagyobb érdeklődés idén áprilisban, mint egy évvel korábbi ugyanezen időszakban. Ennél a termékkategóriánál mintegy 10 százalékkal volt magasabb a forgalom idén tavaly áprilishoz mérten. Az értékesítési árak vegyesen mozogtak a tárgyhónapban az előző hónap áraihoz képest, a gombaölők kivételével, amely termékkategóriánál az árak emelkedtek. A másik két kategóriánál azonban az árak csökkenése egyes termékek esetében alig volt érzékelhető. Azoknál a termékeknél viszont, ahol nőtt az ár, ott 1,4-11 százalékos volt a különbség. Az előző év áprilisához képest az értékesítési árak a tárgyhónapban minden vizsgált termék esetében növekedett (+4,7-20 százalékkal).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06