Silány szüretre készülhetnek a magyar gyümölcstermesztők, és ez még csak a kezdet

Silány szüretre készülhetnek a magyar gyümölcstermesztők, és ez még csak a kezdet

agrarszektor.hu
Durva különbség lesz idén a hazai és az Európai Unió más tagállamaiban betakarított alma és körte mennyisége között. Míg itthon az elmúlt húsz év legrosszabb szüretére készülnek a gazdák, EU-szerte átlagos termést várnak a gazdálkodók, ami az árak emelkedését is visszafoghatja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Miközben itthon az elmúlt húsz év legrosszabb alma- és körtetermésére számítanak a gazdálkodók, Európa-szerte átlagos eredményeket várnak a kertészetek - írja a Magyar Nemzet. A Prognosfruit 2020 konferen­cián közzétett európai alma és körte termésprognózisa szerint a legtöbb európai termelő országban általában véve elfogadható termést várnak, és stabil szezonra számítanak a piaci szereplők. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) honlapján közzétett jelentésben a 21 tagállam becslései alapján összesített adatok szerint idén 10,71 millió tonna alma várható az Európai Unió tagállamaiból. Ez a mennyiség négy százalékkal marad el az elmúlt három év átlagától. A körte esetében jelentősebb növekedés várható, az előzetes becslések alapján a tavalyinál 12 százalékkal nagyobb mennyiséget takaríthatnak be idén az uniós kertészetek, ami 2,19 millió tonnát jelent.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Bár az EU-s gazdálkodók többsége minden bizonnyal elégedett lehet a várható termésátlagokkal, a hazai termelők minden idők egyik legsilányabb szüretére készülhetnek. A tavaszi fagyokkal tarkított időjárás hatalmas károkat okozott az alma- és a körteültetvényekben. A FruitVeb július végén közzétett elemzése szerint egy átlagos évben 600 ezer tonna alma kerül le az ültetvényekről, de nem ritka, hogy egy jó évben akár 800-900 ezer tonnát is betakaríthatnak a gazdálkodók. Ebben az évben ugyanakkor az időjárási hatások drasztikus kiesést okoztak a hazai almatermésben, így hozzávetőlegesen csupán 300-350 ezer tonna kerülhet le az ültetvényekről. A FruitVeb szerint ez a hozamszint a legrosszabb évjáratok termésének felel meg, és 15-25 százalékkal alulmúlja a szintén nem túl kedvező tavalyi, 397 ezer tonnás termést is

A körte esetében még ennél is rosszabb a helyzet. Egy jó évjáratban 35-40 ezer tonna körte terem hazánkban, míg a rosszabb évjáratok termése 20-25 ezer tonna között alakul. A szüret már tavaly sem alakult fényesen, mintegy 28 ezer tonna került le az ültetvényekről, az idén ennek is csupán a felére számítanak a gazdálkodók. A FruitVeb becslése alapján a teljes termésmennyiség 13-16 ezer tonna körül alakulhat. A legnagyobb visszaesésre a dunántúli termőtájakon kell számítani, míg az ország északi, északkeleti termesztőkörzeteiben valamivel jobb a helyzet.

A silány terméseredményeket várhatóan ebben az évben az árak sem tudják majd kompenzálni. Mivel az egész unió­ban átlagos termésre számít a piac, így minden bizonnyal az árak sem emelkednek majd nagyobb mértékben, így hazánkban sem lehet különösebb drágulásra számítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27