Komoly gondok vannak az európai almával: mi lesz így sokak kedvencével?

Komoly gondok vannak az európai almával: mi lesz így sokak kedvencével?

agrarszektor.hu
A gyümölcsösökből származó első jelentések arra utalnak, hogy az európai almatermés 12 076 000 tonnára csökken, körülbelül 90 000 tonnával kevesebb, mint az augusztusi előrejelzés (12 168 000 tonna). A legtöbb ország Lengyelország és Csehország kivételével lefelé módosította eredeti becslését - különösen Franciaország, Olaszország és Spanyolország. Az Egyesült Amerikai Államokban is lefelé módosították a termésprognózist a USApples éves chicagói rendezvényét követően, a becsült almatermés 4,6 millió tonna.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előrejelzés felülvizsgálata alkalmával a WAPA visszajelzést kapott tagjaitól a termesztési kihívásokról és az európai termelők számára a szezonra vonatkozó következményekről. Az idénymunkások hiánya az egyik olyan probléma, amely a koronavírus-járvány kezdete óta fennáll, amely még inkább aktuálissá vált azok számára, akik ukrán idénymunkásokkal dolgoznak, például Lengyelországban. Egy további felmerült probléma a villamosenergia árának az egekbe szökése, amely a termelők számára fenntarthatatlan szintre emelné a tároló létesítmények költségeit. Több termelő arra kényszerülhet, hogy a tárolási költségek és az össztermelési költségeknél alacsonyabb várható hozam okozta gazdasági hátrányok elkerülése érdekében a termés egy részének leszedésétől eltekintsen - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek a tényezők óriási aggodalomra adnak okot a végtermés és a termelők versenyképessége szempontjából, valamint még az ágazat üzleti folytonosságát is veszélyeztetik. A termelők számára a befektetések korlátozott megtérülése mellett a friss fogyasztásra szánt alma és körte mérete is kérdéses lesz. Az augusztusi intenzív időjárási körülmények (egyes régiókban hőhullámok és aszályok) negatívan befolyásolták a termés egy részének méretét és színét, így valószínűleg a betakarított termés nagyobb százaléka kerülhet feldolgozásra. A WAPA továbbra is figyelemmel kíséri a szezon alakulását, később, a betakarítás befejeztével tovább módosítja az előrejelzést egy olyan szezonra vonatkozóan, amelyben a fő prioritás annak biztosítása, hogy az ellátási lánc és a termelők képesek legyenek megtéríteni a hatalmas költségnövekedést, valamint megőrizni az ellátás folyamatosságát és ösztönözni a fogyasztást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02