Új kutatóközpontot nyitott a Corteva Agriscience Szegeden

Új kutatóközpontot nyitott a Corteva Agriscience Szegeden

agrarszektor.hu
A Corteva Agriscience, a tisztán mezőgazdasági profilú nemzetközi vállalat bejelentette, hogy hazai növénynemesítési és növényvédelmi kutatási képességeit - azok további fejlesztése mellett - szegedi kutatóközpontjában egyesítette, amely egy többféle növénykultúra tesztelésére és kutatására is alkalmas kutatóközpontként működik tovább. A központ így koordinációs feladatkört is ellát, biztosítva a Corteva Agriscience K + F munkacsoportjainak, hogy egymással együttműködve úttörő és egyben fenntartható mezőgazdasági megoldásokat fejlesszenek Európa és a világ termelői számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az 1,9 millió dolláros beruházással létrejött, újonnan integrált szegedi kutatóközpont így a Corteva egyik legnagyobb, többféle növénykultúra tesztelésére és kutatására is alkalmas európai kutatóközpontjává lépett elő. Az új kutatóközpontban a jelenlegi 34 alkalmazott közül nyolc kutató a vetőmagnemesítéssel és a növényvédelemmel kapcsolatos innovációkra összpontosít, tudhattuk meg a vállalat közleményéből.

A Szegeden működő növénynemesítő munkacsoport feladata a Corteva termékek kiváló genetikai állományán alapuló kukorica- és napraforgóhibridek nemesítése. A nemesítési munka célkitűzése magas terméspotenciállal és kiváló agronómiai tulajdonságokkal bíró hibridek fejlesztése, beleértve a hőstressztűrő képességet is, amely a kontinentális Európában az egyik legfontosabb termékjellemző. A részleg korábbi növénynemesítési tevékenysége már számos piacformáló terméket eredményezett, így herbicid toleranciával rendelkező napraforgó hibrideket, magas olajtartalmú napraforgó vetőmagokat, valamint a piacvezető kukorica termékeket. A részleg szülővonal tesztelési és vetőmag előállítási kutatómunkája a Corteva szarvasi vetőmagüzemében folyó munkát is támogatni fogja.

A mostantól Szegeden működő Növényvédő Szer Kutató-Fejlesztő munkacsoport (Integrated Field Science, IFS) új gyomirtó-, rovarölő- és gombaölő szer hatóanyagok, termékek, valamint csávázási technológiák és biológiai növényvédelmi megoldások kifejlesztésére koncentrál, melyeket széleskörű szántóföldi kísérletekben tesztel.

Abelardo De La Vega, a Corteva Agriscience európai növénynemesítő részlegének vezetője elmonta, hogy ez a lépés nagyon fontos mérföldkő a Corteva Agrisicence történetében, hiszen három jelentős K + F tevékenységet egyesítettek annak érdekében, hogy a kutatók szoros együttműködésben fejleszthessenek kiváló termékeket a magyar és az európai termelők számára. Az integrációval olyan kreatív, az innovációt és a magas fokú operatív munkát támogató környezetet hoztak létre, amely a korábban különálló egységekként működő részlegek szinergiájára épül. A nemrégiben bejelentett, 2030-ig szóló Fenntarthatósági Célkitűzéseknek megfelelően a vállalatnak szilárd az elkötelezettsége az innovatív és fenntartható mezőgazdasági megoldások kifejlesztése és alkalmazása iránt, ügyfeleik, fogyasztóik és az általuk kiszolgált közösségek érdekében. A szakember azt is hozzátette, hogy ez magában foglalja azt, hogy a Corteva Agriscience által kifejlesztett minden új termékkoncepció megfeleljen a gazdálkodók és a fogyasztók által elvárt fenntarthatósági kritériumoknak, már azelőtt is, hogy a termékfejlesztés befejeződne. A Corteva Agriscience fenntarthatósági célkitűzéseiről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Corteva Agriscience küldetésének része, hogy a gazdálkodóknak olyan teljes körű megoldásokat kínáljon, amelyek maximalizálják a termelékenységet. Ezt támogatja a most létrejött egyesítés is, amely a tudományos szakembereink tudását és tapasztalatát egyesíti ezen célkitűzésünk értelmében

- tette hozzá Andreas Huber, a Corteva Agriscience EMEA Integrált Szántóföldi Kísérletek részlegének vezetője.

A szegedi kutatóközpont, a Növénynemesítés, valamint az Operatív működés vezetője Zala Anita lesz. Az Integrált Szántóföldi Kísérletek tevékenységét (Integrated Field Science, IFS) pedig Perényi József fogja irányítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?