Több száz millióból fejlesztett az egyik leggazdagabb magyar Somogy megyében

Több száz millióból fejlesztett az egyik leggazdagabb magyar Somogy megyében

MTI
Átadták a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. félmilliárd forintból megépített növénytermesztési központját Somogycsicsón kedden.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István agrárminiszter a társaság saját forrásból megépített, 2 ezer négyzetméteres, a növénytermesztéshez használt gépek karbantartására, adminisztratív feladatok elvégzésére szolgáló központját Magyarország egyik legkorszerűbb ilyen létesítményének nevezte. Az agrárium is belépett a digitalizáció korába, olyan új fejlesztések, tudományterületek jelennek meg itt is, amelyek egészen más gondolkodásmódot, hozzáállást igényelnek - mondta a miniszter. Úgy vélte, a siker kulcsa a nyitottság a világ újdonságaira, továbbá az, hogy azokat az érintettek képesek legyenek, akarják és szeressék is használni. Nagy István szólt arról, hogy a növénytermesztési központ, valamint a 3,1 milliárd forintos beruházás eredményeként Terebezdpusztán épült, nyers kukorica feldolgozására is alkalmas takarmánykeverő üzem jelentősen növeli a Claessens csoport versenyképességét, a korszerű technológiának köszönhetően pedig a magyarországi állattartás ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a vidékfejlesztési programban új pályázati lehetőség nyílt állattartó telepek fejlesztésére. Az 50 milliárd forintos keretösszegből olyan, nagy hozzáadott értékű beruházásokat támogatnak, amelyek fokozzák az állattenyésztés versenyképességét, mérséklik a koronavírus-járvány negatív hatásait. A támogatási kérelmek benyújtására október 1-jétől van lehetőség - fűzte hozzá.

A belga származású Claessens család negyedszázada vásárolta meg a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégét. A család tagjai magyar állampolgárságot kaptak, cégcsoportjuk Somogy legnagyobb állattartójává vált, szarvasmarha-tartással, tejtermeléssel, sertéstenyésztéssel, -hízlalással, növénytermesztéssel foglalkozik. Az állatok etetéséhez szükséges takarmányt saját szántóföldjükön termelik, illetve környékbeli gazdáktól vásárolják.

Claessens Peter, a cégcsoport egyik tulajdonosa az MTI érdeklődésére közölte, hogy több mint 2100 tehenük van, tejtermelésük több mint 24 millió liter évente, és az a cél, hogy az idén elérjék a 25 millió litert. Hozzátette, hogy tenyészkoca-állományuk 8500 egyedből áll, az állatok évente 350 ezer malacot hoznak világra. A malacokból 200 ezret saját hízlaldájukban nevelnek fel, a többit belföldön értékesítik. 

A cégcsoporthoz tartozó Claessens Kft., Agrár Kft. és Csicsó Pig Kft. tavalyelőtt 10 milliárd forint árbevételre tett szert, tavaly kevesebb, mint 15 milliárdra. Claessens Péter szerint az idén várhatóan elérik a 20 milliárd forintot.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?