Komoly gondot okoz a szárazság a magyar földeken: esőért imádkoznak a gazdák

Komoly gondot okoz a szárazság a magyar földeken: esőért imádkoznak a gazdák

agrarszektor.hu
Kettős hatása van az elmúlt hetek száraz időjárásának, a betakarítási munkálatok csapadék hiányában jól haladnak, viszont a magágy-előkészítést és a vetést nagyban nehezítette, nehezíti a száraz talaj, közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának elnöke az MTI érdeklődésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Petőházi Tamás ismertette, hogy a 613 ezer hektáron termesztett napraforgó betakarítása országszerte zajlik, a termésátalagok nagyon eltérőek, jellemzően hektáronként 1,9-3,6 tonna között alakulnak, ami elmarad a várttól.
A napokban a kukorica betakarítása is megkezdődött, a növény termőterülete mintegy 960 ezer hektár. A repce vetése gyakorlatilag befejeződött. A száraz időjárás miatt a növény kelése vontatott, különösen ott, ahol később került a földbe, tette hozzá Petőházi Tamás.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun megyei elnöke közölte, hogy a termelők jelzései szerint a repce vetésterülete 15-20%-kal csökken a múlt évihez képest. A csökkenés oka a vetéshez kedvezőtlen időjárás mellett, hogy a gazdák jelentős része, látva a korábbi évek tapasztalatait, például a növényvédelmi költségek emelkedését, inkább más őszi vetésű kalászos gabonafélét, esetleg tavaszi kapás kultúrát tervez vetni.

Szendrei László, a NAK Heves megyei elnöke azt emelte ki, hogy a csapadékmentes időjárás elősegíti a betakarítási munkálatokat. Ezzel szemben a száraz időjárás megnehezítette, megdrágította a talajelőkészítést és a vetést. Míg a repce vetése befejeződött, az őszi kalászosoké a közeljövőben kezdődik, fűzte hozzá a szakember.

Pusztavámi Márton közlése szerint az általa képviselt Vas megyében a betakarításra nagyon kedvezően hatott a száraz időjárás, kivéve a cukorrépát, amelyet ebből a talajból szinte lehetetlen betakarítani, ha mégis, akkor 30%-os betakarítási veszteséget szenved el. A térségben is befejeződött az őszi káposztarepce vetése. Jelenleg az őszi búza, árpa magágykészítések vannak folyamatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?