Riasztó kilátások: ezek a közkedvelt növények évtizedeken belül kipusztulhatnak

Riasztó kilátások: ezek a közkedvelt növények évtizedeken belül kipusztulhatnak

Kávébab, kakaóbab, avokádó és banán. Mi a közös bennük? Közkedvelt növények, amiket óriási mennyiségben termeszt az emberiség, és mindegyikre egyre csak nő a kereslet. És különböző, de leginkább a klímaváltozással összefüggésben levő okok miatt a következő évtizedekben mindegyik eltűnhet a Föld színéről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Földről, történelme során, számtalan növény- és állatfaj kihalt már, ezek többsége öt nagy természeti katasztrófának köszönhetően tűnt el a bolygó felszínéről. A tudomány jelen állása szerint - vagyis 10-ből 7 biológus úgy véli - a világ a hatodik nagy kihalási hullám küszöbén van. Jelenleg is több olyan növényfaj van, amelyet a klímaváltozásból és egyéb körülményekből fakadóan a totális kipusztulás fenyeget. Ezek a növények ugyanis nagyon függnek olyan környezeti tényezőktől, mint a hőmérséklet, a víz és a tengerszint feletti magasság, és elég, ha ezek közül bármelyikben beáll valami zavar, a növény gyengén fog fejlődni, vagy egyáltalán életben sem marad, írta meg Henner Townlove a Medium oldalán.

A klímaváltozás komoly probléma, amire mihamarabb megoldást kell találni. A Föld ugyanis egyre melegebb és melegebb lesz, ami pedig közvetve és közvetlenül is hatással lehet bizonyos érzékenyebb növényfajokra, amelyek csak bizonyos területeken teremnek meg. Van ugyanis négy olyan növényfaj, amely - hacsak az emberiség nem tesz hathatós erőfeszítéseket a megőrzésükre - a következő évtizedekben végleg eltűnhet a Földről. Ez a négy növényfaj nem más, mint a kávébab, a kakaóbab, az avokádó és a banán.

Kávébab

Az emberiség elképesztő mennyiségű kávét fogyaszt, többnyire azért, hogy ébren maradjon és oda tudjon figyelni a munkájára. A kávéfogyasztással összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegedségek, a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór csökkenésével. A probléma ott van, hogy a kávébabot nagyon nehéz termeszteni. Két fő változata létezik, az erősebb, keserűbb és magasabb koffeintartalmú Robusta és az enyhébb, édeskésebb ízű Arabica, amelynek a koffeintartalma is aranyosabb. Ez utóbbi a keresettebb, viszont ez az érzékenyebb a környezeti változásokra. Az Arabica ugyanis csak 18-21 Celsius-fok között terem megfelelően, emellett rengeteg vízre van szüksége, valamint egy három hónapos száraz időszakra, ami alatt virágokat és termést hoz. Ezekből a tényezőkből kifolyólag az Arabica csak a tengerszint feletti 1000 és 2000 méter közötti magasságban él meg, az északi félteke 25., valamint a déli félteke 30. szélességi foka között. A klímaváltozással azonban minden megváltozik, nemcsak a hőmérséklet, de az esős és száraz időszakok hossza és rendszeressége is. A tudósok már most azt jósolják, hogy 2050-re a klímaváltozásból kifolyólag a világ Arabica-termelése a felére fog visszaesni. Az átlaghőmérséklet emelkedése ráadásul teret nyit a különféle gombás megbetegedések megjelenésének és elterjedésének is. A kávétermesztők mindent megpróbálnak, hogy életben tartsák a növényeket, de egyelőre vesztésre állnak a harcban.

Kakaóbab

A csokoládé gazdag antioxidánsokban, és azt mondják, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint javítja az agyműködést. A csokoládé alapanyaga viszont a kakaóbab, amelynek a kávébabhoz hasonlóan igen érzékeny növény. Az Egyenlítő környékén él csak meg, körülbelül az északi szélesség 20. és a déli szélesség 20. foka körül. Emellett speciális környezeti körülményeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy rendesen nőjön és teremjen. Ezek közé tartozik a meglehetősen magas hőmérséklet, de 30-32 Celsius-foknál melegebb, és a 18-21 Celsius-foknál hűvösebb időt már nem szereti. Az emelkedő átlaghőmérséklet nem az egyetlen tényező, ami közvetlenül hatással van ezekre a növényekre, a csapadék hiánya szintén károsan befolyásolja a növekedését. A kakaóbab ugyanis nagyon érzékeny a nedvességhiányra és a talaj vízhiányára, de azt is igényli, hogy magasabb fák legyenek körülötte, amelyek árnyékot nyújtanak neki, valamint védelmet a széltől. A növény a túl sok esőt sem szereti, a Dél-Amerikában egyre gyakrabban elhúzódó esős évszakok pedig kedveznek a kakaóbabot támadó különféle gombás megbetegedéseknek, amelyek Közép-Amerikában már megtizedelték a kakaóbab-ültetvényeket. Jelenleg Nyugat-Afrika termeli a világ kakaóbab-szükségletének több mint felét, ám ezt a területet meg egyre komolyabb szárazságok fenyegetik. A legpesszimistább jóslatok szerint 2050-re jóval kevesebb kakaóbab - és ezáltal csokoládé - lesz a Földön. Azonban még nincs minden veszve, a világon több helyen is megpróbálnak a környezeti hatásoknak ellenállóbb kakaóbab-fajtákat nemesíteni.

Avokádó

Az avokádót Közép-Amerika őslakói eredetileg āhuacatl-nak hívták, ami herét jelent, ebből aztán a spanyolok aguacate-t csináltak, amit aztán az angolok torzítottak a jelenlegi formájába. A növény jelenleg egyszerre az egyik legnépszerűbb és a legvitatottabb élelmiszerek egyike. Úgy tartják, hogy az avokádóban található egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a rossz koleszterint, miközben növelik a jókat. Az avokádó iránti kereslet az 1990-es években ugrott meg, és azóta is meredeken emelkedik. Csakhogy ennek a "szupergyümölcsnek" komoly ára van. Mint az előző két veszélyeztetett növényfajt, ezt is elég körülményes termeszteni, leginkább az óriási vízigénye miatt. Chilében egyes települések ténylegesen is elvesztették a folyóvizeiket, miután elterelték azokat, hogy az ország avokádóültetvényeit öntözzék velük. Számítások szerint egy kiló avokádó megtermeléséhez több mint ezer liter vízre van szükség. A növény emellett a stabil, 15-29 Celsius-fok közötti hőmérsékletet szereti, ebben az intervallumban terem tökéletesen, bár az ültetvények, telepítésük után akár a -2 Celsius-fokos hideget is kibírják. A klímaváltozás azonban az avokádótermelést is veszélybe sodorta, a felmelegedés ugyanis nagyban lecsökkentette az ültetvények vízutánpótlását. A szakemberek szerint Mexikó átlaghőmérséklete mintegy 3 Celsius fokkal lesz melegebb 2060-ra a klímaváltozás miatt. Kaliforniában a tartós szárazságok egyre többször okoznak tüzeket, amelyek - egyebek mellett - az állam vízellátottságát is csökkentik, aminek a szőlészek és az avokádótermelők isszák meg a levét. Az avokádó iránti folyamatos és egyre növekvő igény felelős a masszív erdőirtásokért Mexikó középső részén, ami tovább súlyosbítja a klímaváltozást és annak hatásait.

Banán

A monokultúrás növénytermesztés az, amikor egy adott területen csak egyféle növényt termesztünk. A káliumban gazdag banán esetében azonban ez annyiban pikánsabb, hogy a banánültetvényeken a fák technikailag nem egymás utódai, hanem ugyanabból a genetikai alkotóelemekből állnak, azaz egymás klónjai. Akár azt is lehetne mondani, hogy minden banán ugyanaz a banán. Amikor a termelő egy új banánfát akar, levág egy darabot egy másik szárából, és azt a földbe dugja. Ebből kinő egy új banánfa, a levágott rész pedig regenerálja magát. A banánok pedig mind a Cavendish fajtából származnak, ez a változat ugyanis annyira egyeduralkodó a piacon, hogy a boltokban csak ezt lehet megtalálni. És még ha az ember ki is menne egy banánültetvényre, ott is csak Cavendish banánokat találhat. A banánfák között olyan kicsi a genetikai eltérés, hogy ha egy gombás megbetegedés megtámadja és elpusztítja az egyik növényt, akkor az jó eséllyel a teljes ültetvényt tönkre fogja tenni. A Cavendish előtt a Gros Michel volt a legnépszerűbb banánfajta, de az 1950-es években a Fusarium oxysporum gomba által okozott Panama-betegség (Tropical Race 1 - TR1) szinte teljesen kipusztította. A Cavendish viszont immunis volt erre a betegségre. Mostanáig. Ugyanis Délkelet-Ázsiában felbukkant a betegség új változata, a TR4-es törzs, ami ellen már a Cavendish-nek sincs védettsége. A borúlátó jóslatok szerint már csak idő kérdése, hogy ez az új betegség mikor éri el a dél-amerikai ültetvényeket. A banánfákat a fentebbi növényekkel ellentétben nem érinti hátrányosan a hőmérséklet növekedése, épp ellenkezőleg, egy kifejezetten melegkedvelő növényről beszélünk. A banánra az igazi veszélyt a Panama-betegség új törzse jelenti, amely könnyen pontot tehet a gyümölcs diadalmenetének végére. A jó hír azonban az, hogy a Fülöp-szigeteken a biológusok már létrehoztak egy olyan Cavendish-változatot, ami ellenáll a vírusnak. A rossz hír pedig az, hogy egyelőre nem érdekli a termelőket, mert a mostani változatnál foltosabbak, és esztétikailag kevésbé tetszetősek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03