Kukacos cseresznye: mikor jelenik meg a cseresznyelégy, hogyan védekezzünk cseresznyelégy ellen?

Kukacos cseresznye: mikor jelenik meg a cseresznyelégy, hogyan védekezzünk cseresznyelégy ellen?

agrarszektor.hu
Cseresznyelégy elleni védekezés: Mikor kell permetezni cseresznyelégy ellen? Mutatjuk, cseresznyelégy ellen mikor kell permetezni, hogy működik a cseresznyelégy csapda!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mindannyiunk számára ismerős nyári csalódás, amikor a várva várt, édes cseresznyébe harapva valami igazán kellemetlen ízzel találkozunk: ez a kukac és az általa már szétturkált, megbarnult gyümölcshús. A kukacosodásért, az élvezhetetlen gyümölcsért a cseresznyelégy a felelős, ami akár az összes gyümölcsöt beköpheti. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan tesz kárt a meggyben és a cseresznyében a cseresznyelégy és hogyan védekezzünk a cseresznyelégy ellen. A cseresznyelégy elleni védelem miből áll? Elég a cseresznyelégy csapda, vagy az csak indikátorként funkcionál? Cseresznyelégy ellen mikor kell permetezni a nagyobb kertekben? Minden fontos kérdést megválaszolunk, ami a cseresznyelégy elleni védekezés témájához köthető!

A cseresznyelégy

A cseresznyelégy egy olyan kártevő rovarfaj, amely képes a cseresznye termésének akár 100%-át, a meggynek pedig 50%-át elpusztítani egy szezon alatt. Két fajtáját különböztetjük meg: az európai cseresznyelégy és az amerikai keleti cseresznyelégy egyaránt pusztítja a termést (a két cseresznyelégy fajta között az a fő különbség, hogy az amerikai cseresznyelégy később rajzik). A cseresznyelégy egészen apró rovar, 3-4 mm-es nagyságú, felismerhető fekete-sárga színeiről, feketecsíkos szárnyairól.

Mikor jelenik meg a cseresznyelégy?

A cseresznyelégy a gyümölcs zsendülésekor támad, ami május végére, június elejére esik, ekkor kezdenek a gyümölcsök sárgulni, színesedni. A cseresznyelégy tojócsövével a gyümölcs bőre alá helyezi a petét, a "foglalt" cseresznyét pedig feromonokkal jelöli meg, hogy a többi cseresznyelégy tudja, ez a hely már elkelt. Ennek ellenére megesik, hogy egyszerre két nyű (köznyelven: kukac) fejlődik a cseresznye édes, maghoz közeli húsában, ám ez nem probléma, ugyanis a 2-3 mm nagyságú nyüvek elférnek egymás mellett.

A cseresznyelégy életciklusa

A cseresznyelégy tavasszal, nyáron rajzik, párzás után a nőstény egyedek a gyümölcsöket "beköpve" károsítják a termést. A petéből kifejlődő nyű befúrja magát a cseresznye vagy meggy húsába, ahol annak érése során kifejlődik. A kukacos cseresznye, amíg a nyű kicsi, nem tér el egészséges társaitól, ám ahogy a nyű egyre táplálkozik (és ürít) odabenn, a hús puhává, barnává válik, végül rothadni kezd. A jóllakott, kifejlett cseresznyelégy kukac ezután egy apró lyukon keresztül kirágja magát a gyümölcsből és lepottyan a földre, ahol 5-15 cm mélységig beássa magát, majd bebábozódik. A cseresznyelégy bábja a talajban áttelel, a következő év áprilisában pedig kirepül, nemsokára rajzani kezd.

A cseresznyelégy elleni védekezés

A cseresznyelégy elleni védelem két típusa a vegyszeres és a vegyszermentes védekezés. Hogy melyiket használjuk a cseresznyelégy ellen, az attól függ, hány fánk van és milyen célra hasznosítjuk a cseresznye vagy a meggy gyümölcsét. Ha cefrének szánjuk, elfér benne a kukac, ám ha azt nyersen fogyasztanánk, vagy befőznénk, a cseresznyelégy annál nagyobb gond. Nézzük, milyen módszerekkel, hogyan védekezhetünk cseresznyelégy ellen!

1. "Sárga papír", avagy cseresznyelégy csapda

Ha csak 1-2 fánk van a kertben, amit azért tartunk, hogy a nyáron egy jóízűt csemegézhessünk belőle, vagy pár üveg befőttet eltegyünk, nem kell a fákat cseresznyelégy ellen permetezni. Használjuk ki a cseresznyelégy csapda adta lehetőségeket: ezek A4-es méretű, egyik oldalán légyragasztóval bevont papírok, csőformára hajtva (a ragasztós felülete kívülre esik). A cseresznyelégy imádja a sárga színt, amelyet gyakran csalétekkel, cseresznyelégy-vonzó illatanyagokkal is kiegészítenek. A korona külső részére helyezzünk ilyen cseresznyelégy csapdákat méterenként, ez összeszedi őket, mielőtt tönkre tehetnék a termést. A cseresznyelégy csapda nem nyújt 100%-os védelmet, ám így a gyümölcs egészséges, bio marad.

2. Cseresznyelégy elleni permetezés

Nagyobb gyümölcsöskertekben a cseresznyelégy csapda felesleges erőlködés; egy célt szolgálhat mindössze, ez pedig a cseresznyelégy rajzásának jelzése. Ha a papírokon megjelentek az első rovarok, tudjuk, hogy itt az ideje a permetezésnek. Használhatunk felszívódó vagy kontakt hatású szereket is. Felszívódó cseresznyelégy elleni permetszer használata esetén ügyeljünk arra, hogy betartsuk a méreganyag hatásának elmúlási idejét, ugyanis, ha az érés előtt túl későn permetezünk, vagy a permetezéshez képest túl korán szüreteljük le a gyümölcsöket, mi magunk is elfogyasztjuk a méreganyagot! A permetezés azonban a legtöbb gyümölcsöt megóvja a cseresznyelégy káros hatásaitól.

Mikor kell permetezni cseresznyelégy ellen?

A cseresznyelégy rajzását az időjárás befolyásolhatja: a cseresznyelégy a kifejezetten meleg időt kedveli, így egy hideg tavasz/nyárelő eltolhatja azt, ugyanúgy, mint a gyümölcsök érését. Érdemes figyelnünk a sárga papírokat a fákon: amint megjelentek rajta az első cseresznyelegyek, ne késlekedjünk permetezni!

3. Megelőző intézkedések

A talaj felásása és a lepotyogott gyümölcsök eltávolítása éppolyan fontos, mint a fán lévő cseresznyék védelme. Ha ősszel felássuk a cseresznye- és meggyfák alatt a talajt, kiforgatjuk a földből a cseresznyelégy nyüvek bábjait, amelyek a levegőn, megváltozott életkörülmények között elpusztulnak. Ugyanez a helyzet a többi pajorral, (talajlakó kártevők), akik a földfelszín alatt rejtőznek, például a cserebogárlárvák. A rothadt gyümölcsöt is érdemes begyűjtenünk, ezzel számos betegség elejét vehetjük és megakadályozhatjuk, hogy az elhullott cseresznyékből a nyüvek a talajba távozhassanak.

Cseresznyelégy: mi a teendő, ha kukacmentes cseresznyét szeretnénk?

A cseresznyelégy elleni védelem történhet cseresznyelégy csapda segítségével vagy radikálisabb, vegyszeres permetezés útján attól függően, hogy csak egy-két fát kell megvédenünk, vagy egy nagyobb kertet. A cseresznyelégy május-június folyamán okoz problémát a kertekben, ugyanis ekkor alakulnak ki / kezdenek el érni a zöld cseresznyék, meggyek. Folyamatosan figyeljük a fákra ragasztott sárga papírokat, amelyek mutatják, mikor kezdenek el rajzani a kártevők. Ekkor, ha nagyobb a kert, érdemes lecsapnunk felszívódó (csak óvatosan!) vagy kontakthatású permetszerekkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?