Még mindig hiszünk a sokszor korrigált USDA termésbecsléseknek?

Még mindig hiszünk a sokszor korrigált USDA termésbecsléseknek?

Takarék Agrár24
2020 év elején úgy tűnt, hogy hatalmas gabonatermésre számíthatunk, nyárra pedig hirtelen "bezuhant" a termelés és megnőtt a vásárlási kedv. Ennek megfelelően reagáltak is a gabonaárak: először meredeken zuhantak, azután pedig komoly emelkedésnek indultak. Nyár közepére már az is kiderült, hogy az időjárási viszontagságok mekkora kárt tettek az északi félteke gabonaállományaiban, illetve a déli féltekén milyen időjárási feltételek mellett fejlődhetnek az elvetett növények.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

De mit gondolhat egy mezőgazdasági termelő egy olyan év után, mint a tavalyi? Kétségtelen, hogy a tavalyi és jelenleg is tartó rally-ba a koronavírus járvány - készletfeltöltések zajlanak - is jócskán bezavar, ugyanakkor a klíma és a megszokott időjárás is változásban van, megnövekedett a szélsőséges időjárási jelenségek előfordulása és intenzitása.

2021.02.16-án jelentették Észak Amerikából, hogy egy északi-sarkvidéki hidegáramlat komoly áramkimaradásokat okoz és tönkre teheti a búzatermés egy részét, ugyanis a hidegáramlat mögött mínusz 22 Celsius fokot is mértek, csekély hótakaró mellett. Ennek eredményeként kedden (2021.02.16.) a búza ára közel 3 százalékkal emelkedett Chicagóban. Az elemzők attól tartanak, hogy a fontos búzatermő területeken a rendkívül hideg nagymértékben károsíthatja az őszi búza állományokat, amit tetéz, hogy a houstoni hajócsatorna - 85 km-es vízi út, amely az amerikai olaj- és üzemanyag-export, valamint a gabona és egyéb termékek szállítása szempontjából kulcsfontosságú - nem üzemel, sok terminál zárva tart. 
Ebből is látható, hogy mennyire fontosak az időjárási kilátások a kínálat és az árak alakulása szempontjából. Ez valószínűleg a következő USDA jelentésben is meg fog jelenni!

Miért is fontos ez?

Az időjárás, meghatározó szerepet tölt be a növények fejlődésében, így a termesztési adatok alakulásában is, ami számunkra leginkább a hozamokban és az egyes termésmennyiségekben nyilvánul meg. A várható betakarítási mennyiséget, a termés-előrejelzéseket a termelési cikluson keresztül egy dinamikus folyamatként kell felfogni, amelyet rendszeresen a valósághoz - vagyis az időjárás hatásaihoz - kell igazítani, annak függvényében, hogy az kedvezően, avagy kedvezőtlenül hat a növény fejlődésére.

Kritikák az előrejelzésekkel kapcsolatban

A kritikák hallhatóak az USA-ban és Európában is, a gazdák újra és újra felvetik, hogy az USDA becslések és előrejelzések követhetetlenek, következetlenek és hiányolják a transzparens kommunikációt. Az is felmerült már a gazdákban - leginkább Európában -, hogy akár valamiféle manipulációra is szolgálhatnak az USDA jelentések, ideértve a gabonaárak befolyásolását is. De vajon, ez hosszú távon is lehetséges?

A betakarítási becslések alapja nagyrészt minden országban és régióban hasonló. A kiindulópont az ősszel, vagy tavasszal elvetett területekre vonatkozó becslések, amelyek nagyrészt a gazdálkodók felmérésein alapulnak, ami kiegészül műholdas, drónos megfigyelésekkel és az innen kapott adatok értékelésével. Ezeket a termesztési adatokat további felmérések révén rendszeres időközönként frissítik -, amiket ezután mérésekkel és összehasonlítással validálnak.

Miért állítják be folyamatosan a hozamokat?

A betakarítási becslések fontos adata a várható hozam, mely erős függésben van a vegetációs időszak időjárásától. Gondoljunk csak a tavaly éveleji aszályára, ami után mi sem gondoltuk volna, hogy a búza hektáronkénti átlaghozama elérheti az 5 tonnát. Alapvetően gabonatermés estében az első nagyon korai becslések a korábban feltételezett termőterületek - előző évek átlaga - nagyságán és a hosszú távú átlaghozamokon alapulnak. Ezt ugyanakkor az egyes évek kiugró termőterületi változásai torzíthatják és így állhatnak össze a tavalyihoz hasonló előrejelzési- és becslési hibák.

Az Európára, Franciaországra és Németországra vonatkozó korai termés-becslések ennek megfelelően hibásak voltak a kedvezőtlen időjárás miatt lecsökkent termőterület okán. A világ más régióiban azonban az ellenkező helyzet alakult ki: itt a termőterületek gyakran lényegesen nagyobbak voltak tavaly, mint 2019-ben. Ez történt Oroszország, Ausztrália, Kanada, India és Kína esetében és ez eredményezte, hogy a globális búzatermés kezdetben, papíron óriásinak ígérkezett, bár nyilvánvalóan meglehetősen alacsony lett Európában.

A globális búzapiac nagyon szorosan összekapcsolt piac, az árakat a legfontosabb exportkereskedelmi központokban alakítják ki. Tegyük hozzá, hogy az EU a betakarított mennyiségének csaknem negyedét, Oroszország pedig több mint a felét a világpiacon kell, hogy értékesítse. Terméstől függően Németország búzatermésének felét szintén exportálja, ahogy hazánk is. Ez óriási hatással van az adott hazai piac árképzésére. És vissza is térhetünk a termőterület, időjárás változókra a termésmennyiség vonatkozásában.

Ha változnak az adatok, természetesen változnak az árak is, és ezt senki sem tudja igazán önállóan befolyásolni. A határidős piac ideális esetben az összes elérhető információt tartalmazza a terményről és azonnal tükrözi a globális, valamint regionális adatok legkisebb változását is.

Ami a termésbecslést végző intézményeket illeti, az USDA a figyelem és a kritika fő hangsúlya. Az ok egyszerű: a világon egyetlen termésjelentés sem befolyásolja annyira a piacokat és az árakat, mint az USDA jelentése. Ez annak is köszönhető, hogy az USDA jelentését a piaci szereplők - minden kritika ellenére - kötelező munkaanyagként fogadják el. 
Mindazonáltal az USDA korrekciói - ha mást fogadnának el alapvető munkaanyagnak, akkor az övé is - nagy árugrásokhoz és a globális mérleg kiigazításához vezethetnek. Ennek hátterében általában az Egyesült Államokban vagy más, a piac szempontjából fontos régiókban - például Oroszországban, vagy Európában - bekövetkezett jelentős strukturális, vagy időjárási változások állnak. 
AZ USDA jelentései mellett a Nemzetközi Gabonatanács (IGC), a FAO -, az EU, ezen belül a Strategy Grains (Tallage), az Agritel, a Raiffeisen Szövetség (DRV) és a Német Gazdák Szövetségétől (DBV) is készít előrejelzéseket, de ezek hatása a piacokra és az árakra csekély.

Forrás: https://www.agrarheute.com/

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02