Kemény fagy tarolja le Magyarországot: éjszaka akár mínusz 5 fok is lehet

Kemény fagy tarolja le Magyarországot: éjszaka akár mínusz 5 fok is lehet

agrarszektor.hu
A múlt hét második felében kezdődött felmelegedés hirtelen beindította a vegetáció fejlődését, megszaporodtak a mezőgazdasági munkák is, a tavaszi gabonák vetése is megkezdődött. A vártnál azonban kevesebb csapadék érkezett, ami a nemrég még belvízzel borított tájakon jól jött, ugyanakkor az ország jelentős részén már kritikusan száraz a talajok felső rétege, ami a talaj előkészítő munkákat és a vetést nehezíti. A folytatásban elég változékonyan alakul időjárásunk, húsvétkor több hullámban hideg levegő érkezik fölénk, de jelentősebb, országos csapadék csak az ünnep után valószínű.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mögöttünk álló egy hétben végre beköszöntött az igazi tavaszi idő, a felmelegedést egy vasárnap reggelre átvonult hidegfront törte csak meg - írja a met.hu. Szombatig még jellemzőek voltak az éjszakai fagyok, és a hidegfront mögött még hétfőn is többfelé hűlt kevéssel fagypont alá a levegő, de keddtől megszűntek a fagyos reggelek, és szerdán hajnalban már 5 és 10 fok közötti minimumok voltak jellemzőek. Péntektől a nappali felmelegedés mértéke is jelentősen erősödött, és szombaton már 17-20 fok körül alakultak a maximum hőmérsékletek. Vasárnap ezek az értékek átmenetileg 4-5 fokkal visszaestek, de hétfőtől ismét intenzív melegedés kezdődött, és kedden délutánra a Dunántúl nyugati felén már néhány fokkal 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet is sokat emelkedett az egy héttel ezelőtti értékekhez képest, kedden már 9 és 14 fok körül alakult. Az említett hidegfront azonban a vártnál kevesebb esőt hozott, és a hét elején átvonult melegfrontból is csak igen kevés esett. Így az egy hét alatt lehullott csapadék mennyisége az ország túlnyomó részén az 1 mm-t sem érte el, délen sokfelé egyáltalán nem esett, csak a keleti és az északi határszélen mérhettek helyenként 2-4 mm-t. Ebből adódóan a talajok felszín közeli rétegei is tovább száradtak. A felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma a növények számára hozzáférhető víztartalom százalékában már az ország jelentős részén a kritikus 40%-os érték alatt van, de a legszárazabb észak-dunántúli és északnyugat-alföldi tájakon már a 30%-ot sem éri el, ami most a tavaszi kalászosok vetésénél okoz gondokat. A középső és mélyebb talajrétegekben egyelőre nincs probléma, ősszel és télen kellő mennyiségű csapadék hullott a talajok feltöltődéséhez.

Az őszi vetések jellemzően fejletten és jól teleltek. Az őszi kalászosok többnyire a bokrosodás fenológiai fázisában járnak, a csapadékos október miatt későn vetett búza állományok fejletlenebbek. A meleg igen jól jött számukra, de továbbra is várják a nedvesebb időt. A keleti országrészben a februárban és márciusban tartósan belvizes foltokban a vetés sokfelé kipusztult. A talajhőmérséklet már elérte a tavaszi gabonák vetéshez szükséges értékeket, így egyre többfelé kezdték meg ezt a munkát is. A magágy előkészítéshez és a növények csirázásához, keléséhez egyaránt szükség lenne csapadékra. A február végi igen enyhe idő a déli és középső országrészben a mandula és a kajszi rügyeit korán beindította, az erre érkezett -6, -10 fokos hidegek pedig már fagykárt okoztak. A hűvösebb északi országrész korai gyümölcsöseiben még nincs probléma. A március végén érkezett felmelegedés hatására egyre több vadvirág is virágba borult a héten igazi tavaszi hangulatot hozva a húsvéti ünnepre.

Április első hetében változékony, péntektől az eddigieknél hűvösebb időre van kilátás. Csütörtök este északnyugat felől egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét, majd a hétvégén még több hullámban áramlik fölénk hideg levegő. Csütörtökön délutántól előbb északkeleten majd estétől máshol is kialakulhatnak záporok, akár egy-egy zivatar is. Pénteken estétől főként délnyugaton lehetnek záporok, majd szombaton és vasárnap elszórtan bárhol kialakulhat egy-egy zápor, akár zivatar, a hegyekben hózápor. Ezekből a záporokból azonban területi átlagban nem számíthatunk nagy mennyiségű csapadékra csak kevés helyen, lokálisan hullhat néhány milliméter. Keddtől egyelőre nagy bizonytalanság mellett országos csapadékra van kilátás, a Dunántúlon havas eső, hó is hullhat. Az előttünk álló egy hétben gyakran zavarja majd élénk illetve erős szél a növényvédelmi munkákat, néhol viharos szél is hordhatja a száraz talajt. A hőmérséklet csütörtökön éri el a maximumát a héten, ekkor napközben 20-25 fok közötti értékek várhatók, és éjszaka sem hűl +5 fok alá a levegő. Péntektől fokozatos lehűlés kezdődik, és vasárnap már csak 10 fok körül alakul a legmelegebb órák hőmérséklete, majd hétfőn átmenetileg ismét melegebb lesz néhány fokkal (12-17 fok), de keddtől nyugat felől megint lehűlés kezdődik. Éjszakai fagyokra szombaton még csak helyenként, majd vasárnaptól ismét többfelé számítani lehet, hétfőn a fagyzugos tájakon és a száraz homokfelszínek fölött -5 foknál is hidegebb lehet.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?