Ez a növény sokat hozhat a konyhára: százezreket lehet vele kaszálni tonnánként

Ez a növény sokat hozhat a konyhára: százezreket lehet vele kaszálni tonnánként

A következő években valódi szupernövénnyé válhat a facélia. Gyorsan fejlődik, hosszan virágzik és mézel, valamint a talajt is tisztítja és nincsenek természetes kártevői. Mindemellett tonnánként több százezer forintot is lehet vele keresni. Csak a gyomnövények jelenthetnek rá veszélyt, mivel meglehetősen herbicidérzékeny, de mechanikai gyomszabályozáson alapuló termesztéstechnológia alkalmazásával elérhető és fenntartható az optimális termésszint - olvasható az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tanulmányában. Az Agrárszektor több gazdát is megkeresett, hogy megtudja, milyen tapasztalataik vannak a facélia termesztésével, illetve hogy milyen termésre számítanak idén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon a feljegyzések szerint már az 1920-as években foglalkoztak a facéliával, azaz a mézontófűvel, de a hazai termesztés fellendülése az 1970-es években kezdődött, a vetőmag iránt megjelenő külföldi érdeklődésnek köszönhetően. A hazai termesztés Mosonmagyaróvár térségében kezdődött, és jelenleg is ez a legjelentősebb termesztési körzet. 2016-ban már a 6 ezer hektárt is meghaladta a vetőmag-előállítás területe Győr-Moson-Sopron megyében - írta meg az ÖMKi a 2020-as év termesztéstechnológiai tapasztalatait összegző elemzésében.

A facélia szárazságtűrő növény, aminek nincs jelentős kártevője vagy kórokozója. Egyedül a gyomok jelenthetnek rá veszélyt, mivel folyamatosan kivonásra kerülnek az engedélyezett körből a leggyakrabban alkalmazott herbicidek, amik megoldást jelentettek a vetőmagtisztítást is nehezítő apró magvú gyomnövények visszaszorítására. Az ÖMKi mégis úgy látja, hogy ha a gyomirtószer-használatot csökkenteni vagy mellőzni lehet, a mézontófű a fenntartható, a környezetkímélő növénytermesztés, sőt az ökogazdálkodás számára is ideális növényfaj lehet, és mind a magtermesztés, mind a zöldtrágyanövényként való alkalmazása a szántóföldi diverzifikációban is jelentős szerephez juthat. A méhek betelepítésével pedig nem csak a termésbiztonság növelhető, hanem a gazdaságosság is. A mag tonnánkénti ára 800-900 ezer forint is lehet. De vajon hogyan vélekednek erről a növénytermesztési ágazat szereplői? Megéri-e nekik belevágni a mézontófű termesztésébe? Az Agrárszektor erről kérdezte meg a magyar gazdákat és az ÖMKi szakértőit.

Allacherné Szépkuthy Katalin, az ÖMKi munkatársa az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy Magyarországon régóta, legalább 20-25 éve foglalkoznak a gazdák facéliával, bár nagyon sokáig csak exportra termeltek. Ahogy a szakember rámutatott, az ilyen "nem ehető" és takarmányként sem hasznosított növényeknek akkor van piaca, ha megteremtik. A facélia termesztésére az alábbi indokok hozhatóak fel: gyorsan fejlődik, hosszan virágzik és mézel. Amióta a Közös Agrárpolitika (KAP) és az egyes tagállamok támogatási rendszere előírja a zöldítés keretében a zöldtrágya vagy a méhlegelő vetését, azóta termelnek Magyarországon facéliát. Nagyon sokáig csak kifejezetten vetőmag előállítási céllal termesztették, és főleg a Kisalföldön, a nyugatra szállító vetőmagos cégeknek. Allacherné Szépkuthy Katalin beszélt arról is, hogy a magyar gazdák 2019-ben tisztán 900 hektáron vetettek ökológiai termesztésben facéliát, de az a statisztikákból nem derül ki, hogy hány hektáron vetetettek olyan méhlegelő keveréket, amelyben mézontófű is volt. A szakember elmondta, hogy ezt a növényt itthon takarmányként nem hasznosítják, mivel eléggé jellegzetes aromája van. Allacherné Szépkuthy Katalin szerint a facéliát Magyarországon főleg méhlegelőként használják, vetőmagtermesztés esetén is. Emellett zöldtrágyaként is hasznosítják, különösen ott, ahol fonálféreg probléma van, és tudják, hogy a facéliá gyökérváladéka sok talajlakó kártevő, de leginkább a fonálférgek ellen mutat némi hatást. Az ÖMKi munkatársa elmondta, hogy a mézontófű hagyományos termesztésével 3-5 mázsányi vetőmag érhető el hektáronként, de ez nagyrészt attól függ, mennyire gyomosodik el a tábla.

A Győr-Moson-Sopron megyei termesztő, Schmatovich Mátyás körülbelül 10 éve foglalkozik facéliával. A bezenyei gazda az Agrárszektornak elmondta, hogy idén 17 hektáron vetett mézontófüvet. Az állomány Schmatovich Mátyás szerint biztató képet mutat, hétvégén rendre kell majd vágniuk. A szakember beszélt arról is, hogy a rendre vágás és a szárítás után kombájnnal fogják felszedni és kicsépelni a növényeket, amelyet vetőmagként fognak értékesíteni egy mosonmagyaróvári felvásárlónak. Schmatovich Mátyás úgy becsülte, hogy hektáronként 4-5 mázsa vetőmag lehet a hozam idén, ami jó hír, mivel nagyon jó az ára. A bezenyei szakember elmondta, hogy tavaly 90 ezer forintért tudta eladni a vetőmag mázsáját, idén olyan 85 ezer forint körüli árra számít. Ami a facélia "mézelő" tulajdonságát illeti, Schmatovich Mátyás úgy nyilatkozott, ők nem foglalkoznak méhészettel, de amikor a mézontófű virágzik, a környékbeli méhészek mindig kitelepülnek a mezőkre.

A mosonmagyaróvári Póhl György igazi veterán a facélia termesztésében, saját elmondása szerint legalább 20 éve foglalkozik ezzel a növénnyel. A szakember idén 35 hektáron vetett mézontófüvet, és most ott tartanak, hogy minden órában figyelik, mikor lehet már vágni. Póhl György elismerte, hogy az időjárás megviselte a facéliát is, de mostanra szépen megnőtt az állomány. A termesztő úgy becsülte, hogy 2-3 napon belül rendre tudják vágni, aztán száradás után már csépelhetik is kombájnnal. Póhl György is vetőmagként értékesíti a facéliát, két Győr-Moson-Sopron megyei vetőmag-előállító és -forgalmazó vállalkozással áll kapcsolatban. A növény méhészeti felhasználását illetően Póhl György is arról számolt be, hogy ő maga nem foglalkozik ezzel, de a környékbeli méhészek mindig figyelnek és érdeklődnek, hol vetettek facéliát a gazdák, és amikor virágzik, akkor odamennek a mezőkre.

Megyimóri Gábor, kimlei termesztő az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy idén 18 hektáron vetett facéliát. A szakember elismerte, hogy az állományok aktuális állapotáról még nincsenek információik, nem tudták még megnézni azokat. Megyimóri Gábor ismertette, hogy terveik szerint jövő héten fogják rendre vágni az állományt, és a szárítás után jöhet a begyűjtés is. A szakember beszélt arról is, hogy az időjárás, és különösen a meleg őket is akadályozta a munkában. Megyimóri Gábor a mézontófüvet vetőmagként értékesíti egy Győr-Moson-Sopron megyei vetőmag-előállító és -forgalmazó vállalkozásnak.

Összességében kijelenthető, hogy a magyar gazdák már jó ideje foglalkoznak a facélia termesztésével, de az utóbbi években megújult a növény iránti érdeklődés. Ennek oka az lehet, hogy Európai Unió az egyes támogatásokhoz előírja a zöldítés keretében a zöldtrágya vagy a méhlegelő vetését. Noha a mézontófű takarmányként is használható, a magyar gazdák inkább zöldtrágyaként hasznosítják, különösen a fonalférgek által megfertőzött területeken. A facélia termesztése emellett anyagilag is megéri a gazdáknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?