Súlyos gondok vannak a kínai fokhagymával: ezt a magyar vásárlók is megérezhetik

Súlyos gondok vannak a kínai fokhagymával: ezt a magyar vásárlók is megérezhetik

agrarszektor.hu
A 2021-es év első öt hónapjában Kína 635 ezer tonna friss és szárított fokhagymát exportált, ami 20%-kal marad el az előző év volumenétől. A visszaesés oka a rendelkezésre álló konténerek hiánya, a tengeri szállítási díjak jelentős drágulása, illetve a koronavírus-járvány miatti kikötőlezárások, késedelmek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország évi 1000 tonna körüli mennyiségben importál fokhagymát, melynek 40-50%-a holland közvetítéssel hazánkba érkező kínai áru - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Kínában a fokhagyma ára a jelentős, belföldön maradt készletek miatt csökkent, míg a világpiaci ár májusban például 27%-kal emelkedett. Július végén heves esőzések sújtották Henan tartományt, amelyek a történelem eddigi legsúlyosabb áradásait okozták. Hivatalos adatok szerint több mint 14 millió embert érintettek a felhőszakadások, és több mint egymillió hektárnyi termésben keletkezett kár. Bár a fokhagymatermesztők óvintézkedéseket tettek, például sürgősségi betakarítást alkalmaztak és az árut megpróbálták magasan fekvő hűtőházakban tárolni a veszteségek minimalizálása érdekében, a kereskedelem és a szállítás teljes felfüggesztése mégis súlyos hatással volt a fokhagymaiparra. Miután a fokhagymakereskedelem a napokig tartó teljes leállás után visszatért a normális kerékvágásba, rövid időn belül nagy mennyiségű fokhagyma özönlött a piacra, ami az árak csökkenését idézte elő. 

Az árvizeket követően Henan tartomány székhelyén, a tízmilliós Csengcsou városában kitört a koronavírus delta variánsa okozta újabb hullám. A kormány azonnali intézkedéseket hozott, szigorította a fertőtlenítési és karanténintézkedéseket. A pánikba esett fokhagymatermesztők úgy döntöttek, hogy nyomott áron is értékesítik terményeiket, ami az árakat még tovább, 2,37-2,43 kínai jüan (220-225 Ft/kg) szintre csökkentette - ez július végén Csingtaóból Rotterdamba szállítva (10 kg-os zsákokba csomagolva) 980-1100 USD/t árat jelentett (300-330 Ft/kg).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14