Most már biztos: szeptember közepéig búcsút inthetünk az esőnek

Most már biztos: szeptember közepéig búcsút inthetünk az esőnek

agrarszektor.hu
Szeptember közepéig nem igazán számíthatunk esőre, és a hűvösebb levegő sem lesz tartós vendégünk. Mindez azt jelenti, hogy egy csapadékszegény időszak jön aprócska hidegbetöréssel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hétvége folyamán Észak-Európa felett egy anticiklon épül ki, mely a jövő hét első napjaiban már hazánktól északkeletre, majd keletre fog elhelyezkedni - írja az Időkép. Ez az anticiklon fogja meghatározni időjárásunkat. A hétvégén, valamint a jövő héten is sok napsütésre számíthatunk, bár időnként megjelenhetnek felhők az égen, de ezek említésre méltó csapadékot nem hoznak majd. Viszont vasárnap és hétfőn, amikor a fent említett anticiklon tőlünk északkeletre helyezkedik majd el, az előoldalán Európa északkeleti részén elterülő hűvösebb levegőt dél felé szállítja majd, és ezeken a napokon hazánkba is betör északkelet felől ez a hűvösebb légtömeg.

Ennek hatására vasárnap többfelé megélénkülhet az északkeleti szél, északkeleten erős lökések is előfordulhatnak, majd hétfőn még északkeleten lehet élénk az északkeleti áramlás. Kedden viszont már mérséklődik a szél, és megszűnik a hűvösebb levegő beáramlása, majd az anticikon egyre keletebbre való helyeződésével hazánk fölött az áramlás déliesre fordul.

Hétfőn 20 és 24 fok közé melegedhet a levegő, majd keddtől felmelegedés veszi kezdetét, napról napra egy-két fokkal melegebb lesz. A déliesre forduló áramlásnak köszönhetően a hét második felében már szinte országszerte átléphetjük a 25 fokot, a hétvégén pedig helyenként akár a 30 fokot is megközelíthetjük a délutáni órákban.

Külön meg kell említeni még a hajnalokat is, ugyanis az előttünk alló napokban meglehetősen hűvös lesz sokfelé a reggeli órákban. A leghidegebb idő hétfő és kedd hajnalban lehet, akkor lesznek olyan részei az országnak, ahol 5 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. A hét második felében napról napra enyhébb hajnalokra van kilátás, a hétvégén már szinte mindenhol 10 fok felett, helyenként 15 fok körül alakulhat a minimum-hőmérséklet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?