Új szabályozást készít az agrártárca: erről minden magyar gazdának tudnia kell

Új szabályozást készít az agrártárca: erről minden magyar gazdának tudnia kell

agrarszektor.hu
Előzetes export regisztrációs kötelezettséget készít elő az Agrárminisztérium a takarmányozáshoz szükséges alapvető terményeknél - közölte Nagy István tárcavezető.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei rendkívüli aszályos nyári időjárás, a jelentős terméskiesés és a feszített piaci helyzet ellenére a hazai igények kielégítésére elegendő takarmánykukoricával rendelkezik Magyarország - írja közleményében az Agrárminisztérium. A kukorica betakarítása még tart, az aszály által leginkább sújtott déli megyékben már végeztek a munkákkal, míg a kedvezőbb helyzetben lévő északi megyékben a következő hetekben várható a betakarítás felfutása. Nagy István kiemelte, a takarmány-felhasználó ágazatok számára fontos információ, hogy az idei aszály súlyos mértékben szinte kizárólag csak Magyarországot - és kisebb mértékben Romániát - érintette. A környező országokban, az Európai Unióban és világszinten is kedvező kukorica terméseredmények várhatók, ezért a kieső termésmennyiség pótlására van lehetőség.

A tárcavezető szerint ugyanakkor a hazai termésből exportra várhatóan a szokásosnál kevesebb áru jut. 

A kialakult helyzet kezelése és a hazai állattartók takarmányozási igényeinek biztosítása érdekében készek vagyunk bevezetni a takarmányozáshoz szükséges alapvető termények exportjának előzetes kiviteli regisztrációját előíró szabályozást

 - tette hozzá. Kifejtette, az előkészítő munka alapján a regisztrációs kötelezettség egyik feltétele az EKÁER rendszer mielőbbi bevezetése lehet az érintett termékkörre. Az állattartók támogatási eszközökkel széleskörű segítséget kapnak a kormányzattól, de ez önmagában nem oldja meg a kihívásokat teljeskörűen. Ezért újabb eszközök alkalmazására is szükség van a piaci helyzet normalizálása érdekében - hangsúlyozta a miniszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02