Óriási pusztítást végez ez a betegség a szőlőültetvényeken: így lehet védekezni ellene

Óriási pusztítást végez ez a betegség a szőlőültetvényeken: így lehet védekezni ellene

Tóth Enikő
Nincs könnyű dolga a növényvédőknek és a szőlőtermesztőknek idén sem, hiszen folyamatos harcot vívnak a területeken megjelenő kártevők és fertőzések ellen. A növényvédelmi előrejelzések alapján az aktuális problémát az amerikai aknázómoly és az ESCA adja, de vajon tudjuk-e mivel állunk szemben valójában?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Amerikai aknázómoly, nem csak a kerti lugasban!

Kezdetben sokan nem ismerték az érdekes jelenséget, amit egy aknázómoly tud okozni, ma már egy komoly kártételnek számít nem csak a kiskerti lugasokban, de a nagyobb szőlőbirtokokon is. A korábbi években a kártétel elenyésző volt, de az idei és tavalyi csapadékos nyár azonban kedvezett a tömegszaporodásnak, ugyanis az aknázómoly hernyója az általa rágott aknába szivárgó nedvvel táplálkozik. Nem kizárt hogy a filoxéravész idején behozott amerikai szőlőkkel került az országunkba, de biztosan nincs meghatározva a megjelenésük oka. Az amerikai aknázómoly jellegzetes kígyóaknái megtalálhatóak az európai fajtákon, az amerikai alanyokon és a hibrid direkttermőkön egyaránt. Május végén kezdődik a lepkerajzás, június közepétől júliusig emelkedő az egyedszámuk, a második rajzáscsúcs pedig augusztus közepétől szeptember végéig kitarthat. A kelő hernyók berágják magukat a levélbe, és az epidermisz alatti keskeny járatban táplálkoznak. Növekedésük során általában háromszor vedlenek, az utolsó lárvaszakaszban pedig már nem táplálkoznak, rágás helyett pedig már csak a szövedéktokot készíti el a saját a járatai végében.

Jelenlétük rontja a szőlő minőségét és sajnos mennyiségét is, de az üzemi ültetvényekben a szőlő ilonca elleni védekezés az amerikai aknázómolyt is visszatartja. Házikertekben nem egyszerű ellenük a védekezés, költséges a kijuttatható permetszer, ezért reménykedjünk, hogy a természetes ellenségeik elintézik a kártevőt.

Súlyos fertőzöttség esetében nagymértékű lombhullás, barna foltosodás jelentkezik. A rajzásuk feromon-csapdával nyomonkövethető, viszont ez csak a hím egyedeket fogja meg. A védekezést a tömeges lárvakelés idején kell elvégezni. Fontos az első nemzedék tojásrakása előtti legalább egyszeri védekezés, ilyenkor ugyanis a lombozat még átpermetezhető. Később az aknában fejlődő lárvák ellen már csak felszívódó szereket érdemes alkalmazni. Tapasztalatok alapján lehetséges az amerikai aknázómoly elleni védekezés a foszforsav-észter hatóanyagú készítményekkel, viszont számos szőlőmoly ellen engedélyezett rovarölő szer is hatásos lehet.

Forrás: Tóth Enikő

ESCA, avagy a szőlőtőkék korai elhalása

Szintén aktuálisan felmerülő, és gyakori problémát okoz a szőlőtulajdonosoknak az ESCA, másnéven a szőlőtőkék korai elhalása. Az elpusztult tőkék száma évről-évre növekszik, ami sajnos súlyos tőkehiányhoz és terméskieséshez vezethet az ültetvényeinkben. A tőkeelhalás bár viszonylag gyors lefolyású betegség, a szőlőnek pár év kell mire teljesen kipusztul. Tünetei igen hektikusak, azaz nem minden esetben jelentkezhetnek minden évben ugyanazon a növényen, de jellemzően több évre is szükség lehet a krónikus fertőzés kialakulására. Érdekes jellemzője, hogy a tünetes tőke a következő évben akár teljesen tünetmentesen mutatkozhat. Az ESCA felismerésében segítségünkre van az, ha tudjuk hogy három önálló betegségfázisa van.

  • Az első fázisban csak belső faszöveti elváltozások figyelhetők meg, így ha félbevágunk egy vesszőt vagy oltványt, barna szövetcsíkot találhatunk.
  • A második szakaszban megfigyelhető a csökött növekedés, gyengén klorotikus színelváltozás a leveleken, és a levélszklerózis. A fás részek belső szövetei már sötét belsőrésszel rendelkeznek, sötét foltokkal a gyűrű vagy bél körül. Emellett megjelenhet a Petri betegség, ami gumiszerű, sötét váladékot képez.
  • A harmadik szakaszban a legkönnyebben felismerhető a betegség, hiszen a "fiatal ESCA" már szőlő-levélcsíkoltsággal (tigriscsíkok) rendelkezik, jellemzően vöröses színárnyalattal. Ez sajnos már a fiatal, 2-4 éves ültetvényekben is megjelenhet.

Fajtától függően a levelek mellett a bogyókon is megjelenhetnek a tünetek, amiknek a felszíni bőrszövetükön barnás, lilás-feketés pontok láthatóak, ezeket pedig fekete himlőnek nevezik. Az idősebb bogyók felrepedhetnek, és a kórképe a lisztharmatos bogyókra emlékeztet. A későbbiekben a bogyók zsugorodni kezdenek, amelyek a peronoszpóra tüneteire hasonlítanak, de ha lehúzzuk a bogyó héját, a húsából megállapítható hogy ESCA fertőzött, hiszen maga a hús egészséges marad, a peronoszpórával szemben. A farész erős károsodása miatt a szőlő vízellátása össze is omolhat.

A fertőzés elindulhat a beteg tőkéről, illetve a már beteg tőkéről levágott gombás vesszőkről is. A tüneteket nem közvetlenül gomba okozza mint például a peronoszpóránál, hanem az általa termelt toxinok, amelyek a levélerek között klorotikus pintokon jelennek meg. A fertőzött tőkék rendszertelenül, az egész ültetvényben elszórtam megtalálhatók, és a metszés okozta sebeken, bélszöveteken át fertőz. A gombák a megtelepedés után a fás részekeinek fehér korhadását okozzák. A gombafonalak a hajtások szövetébe sohasem hatolnak be, terjedésük csupán az idős fás részek szövetére korlátozódik. Különös sajátossága e betegségnek, hogy miután a beteg tőke levelein és más zöld részein is megjelennek a tünetek, még több esztendő telhet el a tőke teljes elhalásáig. Gyakorlatilag a fertőzött tőke még éveken keresztül él, majd elpusztul.

Hogyan védekezzünk az ESCA ellen?

Szakszerű metszéssel el lehet kerülni a fertőzés kialakulását, ezért célszerű minél kevesebb mechanikai sérülést okozni a növényen, ha pedig nagyobb sebet ejtünk, érdemes sebkezelővel fertőtleníteni. Minden esetben be kell tartani a növény-egészségügyi előírásokat a szaporítóanyagok behozatalakor, így megelőzhető a fertőzés kialakulása. Sajnos a fertőzött növényt meggyógyítani már nem lehet, pár év után elpusztul, de célszerű eltávolítani a továbbfertőzés megelőzése érdekében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06