Óriási pusztítást végez ez a kártevő a gyümölcsösökben: így lehet védekezni ellene

Óriási pusztítást végez ez a kártevő a gyümölcsösökben: így lehet védekezni ellene

Tóth Enikő
Megindult a keleti gyümölcsmoly rajzása, ami Magyarországon rendszeresen előforduló, veszélyes károsítónak minősülő, többnyire évente három, esetleg négy nemzedékes kártevő. A negyedik, szeptemberben rajzó, áttelelő nemzedék kialakulása időjárásfüggő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gyümölcsmolyok közül a keleti gyümölcsmoly (Grapholitha molesta) rajzása folyamatosan emelkedő tendenciát jelez, károsítása a hajtásvégeken és a gyümölcsön egyaránt megfigyelhető az őszibarack fákon, a gazdák nagy felháborodására. A feromon csapdák heti fogása most meghaladja a heti 65-80 darabot.

Ez egy polifág kártevő, elsősorban alma, körte, birs, kajszi- és őszibarack, nektarin, cseresznye, meggy, szilva, ringló, mandulaalma a fő célpontja. Az első nemzedék hernyói a fiatal hajtások csúcsába hatolnak be, és az így megrágott hajtások elhervadnak, mézgásodnak. A további nemzedékek lárvái már elsősorban a gyümölcsöt támadják meg. A hernyók részben a gyümölcs felszínét, illetve belül a mag körüli részét rágják meg. A károsodott gyümölcs ugyancsak mézgásodhat. Életmódjuk szerint hernyó alakban telelnek át a fák törzsének kéregrepedéseiben készített szövedékgumóban. Az első nemzedék rajzása általában április közepén kezdődik. A második nemzedék repülése június közepétől, a továbbiaké július végétől, illetve augusztus végétől várható. A nyári nemzedékek rajzása többnyire egymásba mosódik. A lepkék délután és este repülnek, tojásaikat a levelekre, hajtásvégekre, valamint a gyümölcsre rakják.

A védekezést a rajzáskezdettől számított 14-20 napon belül, illetve a tömeges rajzást követő 7-10 nap elteltével, a lárvák tömeges kikelésekor célszerű megkezdeni. A védekezés a rajzáscsúcs és a hernyók tömeges kikelése időszakában igazán hatékony. Védekezzünk feromon csapdákkal! Csapdák kihelyezése április közepétől már célszerű. A diszpenzereket és a ragasztós lapokat kb. 6-7 hetente cserélni kell, lehetőleg ne a várható rajzáscsúcs közelében, emellett ellenőrizzük a csapdákat legalább két hetes intervallumokban. Számoljuk össze az adott időszakban befogott molyok számát és jegyezzük fel, így ezekkel az adatokkal meghatározható a rajzásdinamika és a szükséges beavatkozás ideje. Ha a csapda kevés molyt fog be a tapasztalati rajzáscsúcsok idején is, az kis fertőzöttségre utal. Ilyen esetben kiskertekben néhány további csapda kihelyezésével a molyok befoghatók és a populáció permetezés nélkül is kontrolálható, így kímélhetjük környezetünket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?