Kongatják a vészharangot: radikális változást sürgetnek a brit mezőgazdaságban

Kongatják a vészharangot: radikális változást sürgetnek a brit mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Ha az Egyesült Királyság átállna a regeneratív mezőgazdaságra, akkor 900 ezer autó kibocsátásának megfelelő káros anyaggal kevesebb kerülne a légkörbe. A WWF friss tanulmánya szerint műtrágyázás elhagyása vagy a sövénnyel borított, szén-dioxid megkötésére képes területek növelése még több kibocsátást takarítana meg, mint amennyit a kormány független tanácsadója, az Éghajlatváltozási Bizottság korábban becsült.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A WWF friss tanulmánya szerint ha az Egyesült Királyság átállna a regeneratív mezőgazdaságra, 900 ezer autó kibocsátásának megfelelő káros anyaggal kevesebb kerülne a légkörbe. szervezet "A bőség földje" című jelentése szerint az élelmiszerrendszer a fő oka a természet széles körű pusztulásának Nagy-Britanniában. A brit földterületeknek ugyanis több mint 70%-át mezőgazdasági célokra használják, a földhasználat pedig az ország területén keletkező üvegházhatású gázok mintegy 12%-áért felelős - írta meg az Infostart a Sky News értesülései alapján.

Tudjuk, hogy a nettó zéró kibocsátás elérése, valamint a természet helyreállítása érdekében is a földnek, az élelmiszernek és a mezőgazdaságnak kell központi szerepet játszania a terveinkben, de jelenleg ez nincs így

- mondta Katie White, a WWF munkatársa.

A jelentés azzal vádolja a ország vezetését, hogy az októberben, némileg elsietett módon megalkotott Nettó Zéró stratégiájában elszalasztotta a lehetőséget a mezőgazdaságból és a földhasználatból származó kibocsátások kezelésére. Ahogy Katie White fogalmazott, a WWF jelentése ezt a hiányt próbálja pótolni, és felszólítja a kormányt arra, hogy terjesszen elő egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású, természetbarát gazdálkodási tervet, valamint támogassa a gazdálkodókat, hogy az éghajlatváltozás és a természeti válság kezelésének élvonalában legyenek. A WWF szerint az ágazat tengerentúli lábnyomát az állati takarmány, különösen a szója iránti kereslet csökkentésével kell kezelni, és meg kell szabadítani az ellátási láncokat az erdőirtástól. Az állattenyésztők számára is igazságos átmenetet sürgetnek, mivel az étrendváltás a növényi alapú lehetőségek felé tolódik.

Matt Williams, az Innovatív Egyetemek Európai Konzorciumának munkatársa szerint a gazdák különösen ki vannak téve a termést befolyásoló szélsőséges időjárási eseményeknek, és súlyosan érinti őket a fosszilis tüzelőanyagok emelkedő ára, amely az energia és a műtrágya költségeit növelik. A szakember úgy fogalmazott, hogy ha az Egyesült Királyság el akarja érni nettó zéró célkitűzéseit, akkor a mezőgazdaság éghajlatbaráttá tételét és az Egyesült Királyság természetes szén-dioxid-felvevő területeinek helyreállítását ugyanolyan sürgősen kezelnie, kell mint az energia- vagy a közlekedési kibocsátások csökkentését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?