Ebbe most megéri belevágni: nagyot kaszálhat az a magyar gazda, aki ezt meglépi

Ebbe most megéri belevágni: nagyot kaszálhat az a magyar gazda, aki ezt meglépi

Zajlik az élet a mezőgazdaság egész területén, minden ágazatában. Legyen szó állattenyésztésről, növénytermesztésről, vagy éppen növényvédelemről, számos akadályba ütköztek az elmúlt időszakban az agráriumban. Az időjárás, a szigorú EU-s szabályok, a koronavírus-járvány és a Green Deal is megoldandó feladatokat állított a növénytermesztés piaci szereplői elé, ám mindezek mellett pozitív változások is történtek, valamint új lehetőségek mutatkoztak meg a szektorban - például a drónok használatának térnyerése. Borsos László, a Corteva Agriscience ügyvezető igazgatója az Agrárszektornak elmondta, hogy nagy jövő áll a dróntechnológia használata előtt, ami óriási segítséget jelenthet a jövőben a precíziós gazdálkodásban, például a permetezés során. Ezen felül megvitattuk azt is, hogy a hamisítás, a közösségi média és a fenntarthatóság hogyan képes hatni az agráriumra, vagy éppen egy-egy nagyvállalatra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelenleg mik a legnagyobb kihívások, amelyekkel a növényvédelmi ágazatnak szembe kell néznie?

Összességében jó kilátásai vannak az ágazatnak. Természetesen vannak olyan folyamatok, amikhez adaptálódni kell, de azt látni, hogy a jövőbeli készítmények, amelyek a piacra kerülnek, megfelelnek a legújabb EU-s követelményeknek, szabályoknak. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
EZ IS ÉRDEKELHET

Az uniós növényvédőszer engedélyezés a legszigorúbbak között van a világon. Ennek következményeként egyre gyakoribbak a különböző hatóanyag kivonások is, amelyek szinte minden vállalatot érintenek. Ezek a folyamatok a Corteván belül milyen változásokat hoztak? 

Azoknak a termékeknek, amiket az unió új szabályozása miatt már nem forgalmazhatunk, megtaláltuk az alternatívájukat. Új termékekkel tudtunk bejönni a magyarországi piacra, emellett más vállalatok termékeinek a megvásárlásával és forgalmazásával ki tudtuk egészíteni a portfóliónkat. Van egy folyamatos átrendeződés a növényvédelmi portfólióban, de ez nem befolyásolta az éves eredményeinket.

Számos inputanyag és vetőmag megdrágult az utóbbi időben, a műtrágyaárak pedig rendkívül magas emelkedést produkáltak. A növényvédő szerek piacán milyen áremelkedések voltak tapasztalhatóak?

Az a cégek árképzési stratégiájától függ, hogy az árak hogyan változnak. A Corteva Agriscience az inflációkövető árváltozást preferálja globálisan és Magyarországon.   

Ahol az alapanyag ára nem növekszik drasztikusan, ott amennyiben van rá mód, maradunk a megszokott árképzésnél. Ha áremelkedés van a nyersanyagok és egyéb kiegészítő szolgáltatások terén, azt - mint minden más vállalatnak - be kell építenünk az árastratégiánkba, de ez jelenleg nem jellemző.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Green Deal komoly kihívások elé állítja a termelőket. Például, 50%-kal kell csökkenteni a növényvédő szerek felhasználását, a műtrágya-felhasználást mintegy 20%-kal, valamint az ökológiai művelés arányát 25%-ra kell emelni 2030-ig. Mit takar ez pontosan, illetve mik lehetnek az előnyei és a hátrányai?

A Corteva 2020 nyarán tette közzé a 2030-ig tartó fenntarthatósági célkitűzéseit, ami több pontban is egyezik az európai zöld megállapodás céljaival. Őszintén, nem értek minket váratlanul az új szabályozások. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy elősegítsük az alacsonyabb környezetterhelést.   

Például a kiszerelések, formulációk sokkal környezetbarátabbak, ezzel is segítjük a gazdákat, hogy a gazdaságukban tudják csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátást, valamint az egyik új készítményünk hatóanyag mennyisége 3-5 gramm/hektáros dózisú, tehát szintén nagyon alacsony a környezetterhelése. Emellett már két éve a magyar piacra hoztuk a biostimulátoros csávázószereinket, ezek szintén segítik a fenntartható gazdálkodást. Olyan új rovarölő szereink is vannak, amik biológiai alapon készülnek biofermentációs úton, ebből adódóan a biotermesztésben is lehet használni ezeket. 

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ökogazdálkodásból származó termékek, viszont ezekben a gazdaságokban tiltva, vagy korlátozva van bizonyos növényvédő szerek használata. Ez a tendencia milyen hatással van a növényvédelemre? Kell erre reagálnia az ágazatnak?

Természetesen. Az egyik üzletágunk a vetőmag-forgalmazás, és vannak vetőmagjaink, amelyeket biotermesztésben használnak. Több olyan technológiát is ajánlunk a termelőknek, amelyek ezt a területet segítik. 6-7 különböző szegmensben folynak a fejlesztéseink: biológiai gombaölő szer, rovarölő szer, talajfertőtlenítő, a hatékony nitrogén-menedzsmenten belül a tápanyag-gazdálkodást elősegítő egyéb biostimulánsok, feromoncsapdák és minden olyan lehetőség, ami tudja segíteni a gazdálkodókat a minél hatékonyabb növényvédelemben.

Forrás: Corteva Agriscience

Ha az emberek meghallják, hogy növényvédőszer, vagy gyomirtó szer, sok esetben egy negatív képzettársítást kapcsolnak hozzá.

A növényvédelemben dolgozó szakembergárda kitűnő. Ma már olyan képzés is van, amelyet növényorvos képzésnek hívnak. Ez is mutatja azt, hogy az oktatás kiváló, a magyarországi szakemberek nagyon felkészültek, a magyar szabályozás európai szinten kimagasló, és a magyarországi növényvédőszer-felhasználás szakembergárda által kontrollált. Az okszerű gazdálkodásban, mindegy, hogy az kis- vagy nagyüzem, a növényvédőszer-felhasználás olyan szintű, ami megfelel a legmodernebb kihívásoknak, az unió által támasztott legújabb követelményeknek is.

A hamisítás tulajdonképpen mindenhol jelen van, így a mezőgazdaságban is. A növényvédelemben ez milyen káros következményekkel járhat, és mit lehet tenni a hamisítók ellen?

Ez nem egyszerű feladat. Mindig vannak olyan lehetőségek, amiket néhányan szeretnek kihasználni. Mi a növényvédőszer-gyártók szövetségével együttműködve sokszor felhívjuk a figyelmet arra, hogy mindig csak ellenőrzött körülmények között vásároljanak növényvédőszert a termelők. Magyarországi kereskedőktől, Magyarországon regisztrált cégek által forgalomba hozott termékeket vegyenek. A hamisítás mellett a paralel import is egy ingoványos terület, az unió különböző országaiban az árképzésből adódóan néha lehet vélt, vagy valós árelőnyöket felfedezni. Nagyon fontos látni, hogy a paralel import is egy olyan lehetőség, ami kikerül az ellenőrzés alól. Nem csak azért, mert behoznak külföldi termékeket, és nem biztos, hogy ez ugyanaz, mint ami Magyarországon forgalomban van. A mi csomagolóanyagaink, a hozzá tartozó biztonsági kódok, matricák és zárjegyek fontosak ahhoz, hogy mindenki teljes bizonyossággal tudja, hogy ez eredeti termék - ezeket mi mind el is mondjuk a gazdálkodóknak. Nem fogják tudni megnézni, hogy ez külföldön is ugyanígy van-e. Mindenkit arra bátorítok, hogy ha már Magyarországon van egy multinacionális vállalatnak képviselete, akkor az általa forgalmazott termékeket vásárolják, mert ezzel biztosítva van az a szerviz, ami mögötte van és a garancia is.

Egy paralel importban behozott terméknél, ha valamilyen problémája van a gazdálkodónak, arra nincs garancia. El kell mennie a forgalomba hozó céghez, de ha el kell utaznia egy szomszédos vagy egy távolabbi országba reklamálni, akkor nehéz lesz ezt érvényesíteni, gondoljunk akár csak a nyelvi kihívásokra. A hamisított termékek esetében nagyon sokszor van az, hogy a gyártás nem minden esetben jelenti ugyanazt, mint egy eredeti gyártó minőségi gyártási folyamata. Azokban a készítményekben lehetnek olyan melléktermékek is, amik ha bekerülnek a fő hatóanyag mellett, akkor olyan problémákat okozhatnak, amik a későbbiekben visszaszólnak. Lehet, hogy a termelő a következő évben fogja felfedezni, hogy azon a területen valami probléma van, és nem tudja mire visszavezetni. Eszébe sem jut, hogy előző évben használt egy olyan gyomirtó szert, aminek az egyik hatóanyaga, - aminek nem kellene, hogy benne legyen, mégis benne volt - olyan hosszú távú hatású, hogy a következő évben károsítja meg az utóveteményét.  
EZ IS ÉRDEKELHET

A növényvédelemben nagy újításnak számít a drónozás. Milyen képzettség szükséges ahhoz, hogy valaki ilyesmivel foglalkozzon, és hol tart ez jelenleg Magyarországon? 

Ez egy nagyon dinamikusan változó rész, nemrég jelent meg a legújabb dróntörvény. Tartottak egy tájékoztatót nekünk is, hogy a kollégáknak milyen tanfolyamokon kell részt venniük, hogy az általunk elvégzett kezeléseknél használhassuk a drónokat. A vetőmag előállítás folyamatában is használjuk őket, emellett komoly lehetőségeket nyújthat a permetezésben is - erre viszont szintén külön vizsgát kell tenni.

Hosszabb távon ez kifizetődő lehet?

Természetesen vannak olyan részei a drónos kezelésnek, amik jól működhetnek. A légi permetezéssel nagyon gyorsan meg lehetett tenni olyan beavatkozásokat, amikre nagy szükség volt - ez viszont most nincs, hiszen az uniós szabályozás megszüntette.   

Viszont ezekkel az eszközökkel lehet olyan megoldásokban gondolkodni, amit a későbbiekben ebbe a technológiába is be lehet majd rakni. Például a kora tavaszi időszakban, amikor nagyon gyorsan kellene a repcében az ormányosok ellen védekezni, - ha úgy alakul, hogy akkor még nem lehet rámenni a területre - akkor egy drónos kezeléssel nagyon szépen meg lehet oldani ezt a problémát. Ott is rendkívül hasznos lehet, ahol sok a belvizes terület, és nehéz szántóföldi gépekkel lekezelni. Nagy jövő előtt áll ez a technológia, de arra nagyon kell figyelni, hogy szabályozások mentén lehet ezeket alkalmazni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Milyen más fejlesztés várható még a vállalatnál?

Jelentős a digitális irányba való elindulás is a cégnél. Ha minden jól megy, akkor jövőre a Granular Link nevű alkalmazásunkat behozzuk Magyarországra. Ebben a precíziós gazdálkodást segítő olyan információk összessége lesz, amivel eredményesebbé tudjuk tenni azoknak a gazdálkodóknak a mindennapi munkáját, akik ezt a technológiát használják.   

Nagyon sokféle platformja lesz. Egy helyre fogjuk összetenni azokat a tanácsadó és segítő applikációkat, amelyek közül mindenki kiválaszthatja, hogy melyiket szeretné alkalmazni. Emellett nagyon jó minőségű műholdfelvételek is elérhetők lesznek, amelyek megmutatják, hogy hogyan működik egy-egy területen egy technológia. Sőt, még historikus adatokat is tudunk majd biztosítani és természetesen lesznek különböző előrejelzések (például időjárással, kártevőkkel kapcsolatosak) is, tehát nagyon széleskörű segítséget nyújt majd a gazdálkodóknak. 

A koronavírus-járvány hogyan érintette a céget, mennyire kellett átalakítani a munkafolyamatokat?

A koronavírus is egy meglepő kihívás volt, amit le kellett küzdenünk és megoldásokat találni rá. A munkafolyamataink átszervezésével, a home office kialakításával kisebb-nagyobb zökkenőkkel, de nagyon szépen átálltak a kollégák az új munkavégzésre és az ellátásban sem tapasztaltunk nagy különbségeket. Előfordultak késések a szállításokban, de ezek nem voltak szignifikánsak.

Nem akadályozta meg a Corteva csapatát sem tavaly, sem tavalyelőtt, hogy a termelőknek a megfelelő terméket a megfelelő időben ki tudjuk szolgálni. Átrendeződések voltak, nem is csak a pandémia, inkább az időjárási anomáliák miatt.   

Hogyan vágtak neki 2022-nek, mik a célkitűzések?

Nagyon sok a célkitűzésünk, multinacionális vállalatként a növekedés egy alapvető cél, hogy minél szélesebb körben meg tudjuk ismertetni a termékeinket. Újabb termékeket is hozunk a magyar piacra, ezeknek a terjesztése, bemutatása szintén fontos feladat, csakúgy, mint a formulációváltás. Nagyon sok a feladat, amihez a leghatékonyabb megoldás a személyes találkozó lenne, de a pandémiás helyzetre való tekintettel igyekszünk áthidaló megoldásokat kialakítani, tiszteletben tartani a partnereink igényét és legfőképp egészségét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?