Döbbenetes ütemben tör előre a biológiai termékek piaca

Döbbenetes ütemben tör előre a biológiai termékek piaca

A biológiai növényvédelem terjedését az európai szabályozás és a fogyasztói elvárások egyaránt fűtik, amely szervesen illeszkedik a fenntartható növénytermesztés gyakorlatába és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokba – hangzott el a Corteva Agriscience szakmai eseményén Szarvason. A cég ennek érdekében két, az érintett területen tevékenykedő céget is felvásárolt, és jelentős növekedést vár ezen a téren az elkövetkező másfél évtizedben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

„A tudományra alapozó társaságként a Corteva arra törekszik, hogy kicserélje tapasztalatait a partnereivel, elsősorban a termelőkkel. Nagyon fontos a vevők visszajelzése, és ez az alkalom jó arra is, hogy bemutassuk nekik azt, hogy hogyan látjuk a helyzetet, a piaci kilátásokat, amelyben a fenntarthatóság mára megkerülhetetlen tényező lett” – mondta el a keddi eseményen Igor Teslenko. A cég Európáért, Afrikáért és Közel-Keletért felelős vezetője a globális trendekről és a hozzá kapcsolódó innovációkról, kutatásról tartott előadást.

Stabilitás, sok kihívással

Leszögezte: a mezőgazdaság alapjai szilárdak globális szinten, a takarmányra, az élelmiszerre, a növényi alapú üzemanyagokra továbbra is stabil igény van. A kereslet általában jótékony hatással van az árakra, a termelőknél viszonylag jónak mondható bevétel keletkezik, amely igényt teremt az inputanyagokra és a minőségi vetőmagokra is.

A másik fontos kihívás a klímaváltozás, amely folyamatosan feladatot jelent a termelőknek, nincs ez másként az idei évben sem. Ennek ellenére az idei évben a Corteva-kukoricákból kisebb területen, de rekordtermést takaríthatnak be a gazdák. A terméskilátások mindenütt biztatóak, jó termést várnak a Corteva partnerei, amely a további fejlődésüket is megalapozza.

A tudomány segíthet

Ez a bevétel viszonylag egyenletesen oszlik el a növényvédőszer és a vetőmag üzletág között, és ez képeződik le a kutatás-fejlesztés terén is, ahol csaknem 3 ezer projekten dolgoznak a cég munkatársai.

A cég a jövedelmezőségben is nagy célokat tűzött ki maga elé, 2025-re a jövedelem nagy részét a kutatás-fejlesztésből származó eredmények adhatják majd, ez jelenti a növekedés alapját – hangzott el.

Igor Teslenko szerint a kutatás-fejlesztés és a fenntarthatóság a növekedés motorja jelenleg
Igor Teslenko szerint a kutatás-fejlesztés és a fenntarthatóság a növekedés motorja jelenleg

Új üzletág

A spanyol Symborg és az amerikai Stoller révén egy kisebb startup és egy kifejezetten nagy, 50 országban jelen lévő cég került a Cortevához. A Symborg mikrobiológiai, biostimulátor termékek területén erős, a jobbára az amerikai kontinensen ismert, világszinten jelentős Stoller pedig széles szortimenttel rendelkezik a növénytermesztéshez kapcsolódó termékek piacán.

Az Európai Unió Green Deal szabályozása, és általában a fenntarthatóságra törekvés is segíti ezt a folyamatot. Ezt a lakossági elvárások is kiegészítik, különösen Európában, ahol a fogyasztók zöldebb, biztonságosabb, fenntarthatóbb megoldásokat szeretnének.

A régióvezető hozzátette: a cég számára Magyarország nagyon fontos piac, ahol világszenten is komoly jelenléttel szerepel a Corteva, hiszen kutatás-fejlesztést, vetőmag-előállítást és élénk kereskedelmet is folytat a cég idehaza.

A döccenők nem törik meg a trendet

A cég hosszútávon gondolkodik a fenntartható termelésben, és arra törekszik, hogy a partnereinek profitabilitást biztosító megoldásokat tudjon kínálni. Így a nehezebb évek sem vetik vissza a fenntartható termékfejlesztést, amely a közeljövőben a piac meghatározó szeletét jelenti majd.

Az eseményen elhangzott: jelenleg vizsgálatokat folytat a cég arra nézve is, hogy szántóföldi kijuttatásra már engedélyezett növényvédő- és gombaölőszereket drónos kijuttatásra is engedélyezzenek. Ez célzottabb, hatékonyabb és optimálisabb kijuttatást tenne lehetővé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?