Filléres trükk, ami tényleg működik: így turbózzák fel a talajt az élelmes kertészek

Filléres trükk, ami tényleg működik: így turbózzák fel a talajt az élelmes kertészek

agrarszektor.hu
A talaj minősége óriási hatással van a növények fejlődésére és egészségére, ezért alapvető kell, hogy legyen a talaj megfelelő állapotának biztosítása. Sokan nem is gondolnák, de a méregdrága talajjavítók helyett fillérekből, házilag is felturbózhatjuk a termőföldet otthon. Azonban mielőtt belekezdenénk, minden esetben ellenőrizzük a talajunk aktuális állapotát, illetve a pH-ját. Összegyűjtöttük, mire kell odafigyelni talajjavításkor, illetve, mik azok az akár a háztartásban, vagy a ház körül is előforduló anyagok, amelyeket használhatunk a talaj egészségesebbé tételéhez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem kell azonnal a méregdrága termékekhez nyúlni amikor talajjavításról van szó, hiszen számtalan, akár a háztartásban is előforduló olyan anyag van, amivel felturbózhatjuk a talajunk állapotát. Azonban mielőtt belevágnánk, mindig mérjük fel a termőföld aktuális állapotát, illetve a pH-ját, és csak ezt követően kezdjük el magát a talajjavítást - írja a balconygardenweb.com.

Első lépés: ellenőrizd a talaj aktuális állapotát!

Mielőtt elkezdjük a talajjavítást, ellenőrizzük le a talaj aktuális állapotát. Ma már számtalan olyan olcsón elérhető teszt létezik, amivel megvizsgálhatjuk a termőföldünk pH-ját, valamint foszfor-, nitrogén- és káliumtartalmát.

1. A pH szabályozása

A pH megmutatja, mennyire lúgos, savas vagy semleges a kertünk talaja. Erre az információra azért van szükségünk, mert a különböző növényeknek eltérő a pH-szintje, ezért ahhoz, hogy megfelelően növekedjenek, gyakran nekünk kell beállítanunk a talajunk pH-ját.

Mit tegyünk, ha túl savas a talaj?

A savas talaj azt jelenti, hogy a pH-érték 7 alatt van. Ha ezt növelni szeretnénk, és azt akarjuk, hogy lúgosabb legyen a talajunk, vagy kevésbé savas, akkor érdemes valamilyen mésztartalmú terméket használnunk. Keverjünk el egy evőkanál szódabikarbónát körülbelül 4 liter vízben, és locsoljuk meg vele a talajt a szükséges részeken. 

Mit tegyünk, ha túl lúgos a talaj? 

Ha lúgos a talajunk akkor a pH-érték 7 felett van. Ha szeretnénk kissé savas irányba billenteni a kémhatást, akkor használjunk tőzegmohát, és körülbelül 10 centiméter vastagon keverjük hozzá a talajhoz. Azzal is savasabbá tehetjük a termőföldet, ha 4 liter vízben elkeverünk egy csésze ecetet, és ezt az oldatot elegyítjük a talajjal. Ezekkel a módszerekkel tehát könnyedén és természtes úton csökkenthetjük a pH-értéket.

2. Ellenőrizd a talaj hőmérsékletét, mielőtt elkezded a növények ültetését

Ültetés előtt az egyik legfontosabb, hogy megismerjük a talajunk hőmérsékletét, a betegségek és a növények növekedési problémáinak elkerüléséhez ez ugyanis elengedhetetlen. Ne felejtsük el, hiába meleg már a levegő odakint, a talaj még simán lehet, hogy hideg és fagyos. Használhatunk hőmérőt arra, hogy megállapítsuk a termőföld hőmérsékletét, de kipróbálhatjuk azt is, hogy ásunk egy gödröt a földben, és ha már legalább 6-10 gilisztát találunk az adott területen, akkor a talaj egészséges és mehet az ültetés. 

Filléres trükkök talajjavításhoz

1. Trágya

Az egyik legjobb talajjavító a trágya, amellyel olyan hasznos tápanyagokat biztosíthatunk a növényeinknek, mint a szén, a nitrogén és a foszfor, ezáltal pedig támogathatjuk a megfelelő növekedést, és a növények, valamint a talaj számára fontos talajbaktériumok jelenlétét is elősegíthetjük. Használhatunk kecske-, tehén-, juh-, nyúl-, csirke-, de lótrágyát is, mindössze keverjük hozzá az ültetőközeghez. A trágya alkalmazásával folyamatosan biztosíthatjuk a szükséges tápanyagok jelenlétét a talajban, növelhetjük a vízmegtartó képességet, és megakadályozhatjuk a talajerózió kialakulását. 

2. Széna vagy szalma

A szalma a szemtermésükért termesztett növények (vagy szűkebb értelemben csak a gabonafélék) cséplése után visszamaradó szár és szárrészek gyűjtőneve, míg a a széna szárítással tartósított zöldtakarmány. Mindkettő kiváló választás fejtrágyázására, hiszen segítségükkel szerves anyagokkal gazdagíthatjuk a talajt. Emellett jó szolgálatot tesznek a gyomok elnyomásában, valamint a talaj megfelelő hőmérsékletének (nyáron hűvösen tartják a talajt, télen pedig melegen) és nedvességtartalmának fenntartásában is. Mind a szalma, mind pedig a széna kiválóan alkalmas a tökéletes mikroklíma megteremtésére, hiszen olyan szerves takarót képezhetünk velük a talajon, amivel a túl sok naptól és az erős széltól is megvédhetjük azt.

3. Levágott fű (fűnyesedék)

Ne dobjuk ki, vagy hagyjuk megrohadni a levágott füvet a kertben, hiszen használhatjuk talajjavítóként is. A fűnyesedék tele van ásványi anyagokkal, ezzel pedig a talajt, a talaj hasznos élővilágát és a növények egészséges fejlődését is támogathajuk. Emellett segíthetjük megőrzni a talaj nedvességtartalmát, ráadásul a levágott fű nagyszerű szénforrás a talaj számára. 

4. Faforgács

A faforgácsot használhatjuk talajtakarónak is a kertben, alkalmazásával csökkenthetjük a talajeróziót, illetve növelhetjük a talaj vízmegtartó képességét. Ráadásul faforgácshoz olcsón hozzájuthatunk, de akár a háztartásban is keletkezhet, amelyet felhasználhatunk a kertben.

5. Konyhai maradékok

A konyha egy igazi aranybánya, ha talajjavításról van szó, számtalan olyan maradék keletkezik ugyanis benne, amelyeket ahelyett, hogy a kukába dobunk, felhasználhatunk a kertben. Ilyenek például a banánhéj, a tojáshéj, az elhasznált tealevél, valamint a zöldség- és gyümölcsmaradékok. Ezeket a konyhai maradékokat szórhatjuk közvetlenül az ültetéskor kiásott lyukba, de a talaj tetejére is kerülhetnek, ahol majd szép lassan lebomblanak, és tápanyagokkal látják el a talajt és a növényeket egyaránt. 

6. Kávézacc

Ne dobjuk ki a kávézaccot, keverjük bele inkább a talajba, vagy tegyük a komposztba, javíthatjuk ugyanis vele a talaj szerkezetét, és segít távol tartani jó néhány kártevőt is. Vigyázzunk azonban, hogy ne használjuk túl nagy mennyiségben, mert megváltoztathatja a talaj kémhatását, ami biztos, hogy sok növénynek nem tenne jót. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?