A tudósok is meglepődtek: kiderült, hogy cukorhegyek vannak az óceánokban

A tudósok is meglepődtek: kiderült, hogy cukorhegyek vannak az óceánokban

agrarszektor.hu
A világ óceánjaiban található tengerifűmezők alatt hatalmas cukortartalék rejtőzik, ráadásul ezek koncentrációja is igen magas. A friss kutatási eredmények alapján a Max Planck Tengeri Mikrobiológiai Intézet kutatói megerősítették ezeket a korábban csak valószínűsített információkat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A napfény segítségével a növények képesek szén-dioxidot felvenni a vízből, és azt szénből, hidrogénből és oxigénből álló cukormolekulákká átalakítani - olvasható az Infostart oldalán. Ám a kora délutáni vagy a nyári időszakban a növények több cukrot (szacharózt) termelnek, mint amennyire szükségük van, ezt a felesleget pedig a gyökereik körül, a tengerfenéken tárolják.

A kutatócsoport a Nature Ecology & Evolution című folyóiratban számolt be részletesen felfedezéséről. Számításaik szerint a tengeri cukor koncentrációja nyolcvanszor magasabb, összességében pedig a víz alatt lévő cukor mennyisége - főként szacharóz formájában - akár 1,3 millió tonna is lehet, ami nagyjából 32 milliárd doboz kólához elegendő cukrot jelent.

A kutatók kitértek arra is, hogy a növények gyökerei körül élő baktériumok fogyasztják ezt a cukrot, amiből energiát merítenek. Ekkora mennyiséget viszont képtelenség felélni, de a cukorfogyasztást a különféle (például fenolos) vegyületek is akadályozzák, mivel ezeket sok mikroorganizmus nem képes megemészteni. Az intézet azt is megjegyezte, hogy az óceánok globális tengerifű-állománya is pusztul, mára a korábbi mennyiség mintegy harmada eltűnhetett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?