Csalódottak a moldáv málnatermesztők: nem ezt várták az idei évtől

Csalódottak a moldáv málnatermesztők: nem ezt várták az idei évtől

agrarszektor.hu
Múlt héten megkezdődött a korai málna szezonja Moldovában. A kínálat egyelőre még kicsi, a legtöbb gyümölcs a Novost Kuzmina és a Rubin fajtákból származik, amelyeket a középső és északi régiókban termesztenek kis gazdaságokban. A minőség is átlagos: a bogyók ugyan jó színűek és kellően édesek, de igen kicsik. Ezeknek a málnafajták a minősége és a szállíthatósága is nagyon alacsony, így az értékesítési idejük is rövid - maximum 3-4 nap. Az első tétel keresleti ára a chisinaui nagykereskedelmi piacokon 60-65 MDL/kg (3,13-3,39 USD/kg). A termelők szerint némileg alul becsülik a málna árát a tőkepiacon. A legnagyobb elégedetlenséget azonban a lengyelországi exportra szánt málna több kereskedő által bejelentett ára okozta: 45 MDL/kg (2,34 USD/kg).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megkezdődött a múlt héten a korai málna szezonja Moldovában, de a kínálat egyelőre kicsi: a legtöbb málna a Novost Kuzmina és a Rubin fajtákból származik, amelyeket a középső és északi régiókban termesztenek kis gazdaságokban. A gyümölcsök minősége is átlagos: noha a bogyók jó színűek és kellően édesek, de méretüket tekintve kicsik - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A moldovai gyümölcs- és bogyósgyümölcs piac számos résztvevője tisztában van a 2022-es szerbiai, romániai és lengyelországi alacsony málnatermés előrejelzésével, valamint az ukrán málna EU-ba történő szállításával kapcsolatos várható problémákkal. A moldovai gyümölcstermelők erre szakosodott csoportjai arról számolnak be, hogy a szerbiai piacon jelenleg 75 MDL/kg áron vásárolható a fagyasztásra szánt málna. A gyümölcs lengyelországi indulóáráról is érkeznek hírek, miszerint 8-9 EUR/kg közötti. Mindezek tudatában a moldovai bogyós gyümölcs gazdálkodók a málnára sokkal bőkezűbb árajánlatot reméltek a lengyel kereskedelmi és feldolgozó cégek helyi képviselőitől, akik másfél hónapja jelezték érdeklődésüket a moldovai málna iránt.

Egyelőre nem világos hogyan alakul a piac dinamikája a jelenlegi helyzetben. 7-10 napon belül számos málnatermelő jelenik majd meg az északi régiókból: Donduseni, Brichen, Edinet. A málnatermés azonban idén eléggé alacsony. Ennek megfelelően a kínálat csekély lesz, az aktív értékesítési időszak pedig rövidebb lesz, mint tavaly. Ez a körülmény némileg enyhíti a szállítási és logisztikai problémákat, amelyekre hivatkozva az exportőrök az indulási árakat a várt szintnél jóval alacsonyabban határozták meg. Vagyis az árak felfelé történő kiegyenlítése nem kizárt. Ezenkívül a moldovai konzervgyárak és a gyümölcsök és bogyós gyümölcsök fagyasztásával foglalkozó vállalkozások egy hónappal ezelőtt bejelentették, hogy mintegy 1 ezer tonna málnát kívánnak vásárolni hazai piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?