Szereted a görögdinnyét? Akkor erről a hírről tudnod kell

Szereted a görögdinnyét? Akkor erről a hírről tudnod kell

agrarszektor.hu
„Nyár, dinnye, szeletem” - a lédús és mézédes dinnye még néhány hétig elérhető lesz a megszokott, kiváló minőségben. Erre hívja fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum (AMC) a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Strand fesztiválon. A közönség a rendezvényen dinnyét kóstolhat, valamint megismerkedhet a dinnye jótékony hatásaival. A promóció célja, hogy minél többen termelőktől vásároljanak friss idényzöldséget és gyümölcsöt, ezzel is segítve az ágazatot. A nyári szezonban az AMC az idényzöldségek és -gyümölcsök fogyasztásának fontosságára több fesztiválon is felhívja a figyelmet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, a nyári gyümölcsöket tekintve hazánkban az idei évben jobb a termés, mint az elmúlt két esztendőben. A termelési feltételeket jelentősen megnehezítő extrém körülmények Európa más országaiban is jelen vannak, sorra dőlnek meg a melegrekordok, viszont a nyári hőség a dinnyefogyasztás egyik legjobb ösztönzője. Az idei szezon sajátossága még, hogy nehéz eladni a nagytestű dinnyéket. A kiskereskedelmi láncok, ahol jellemzően nem szeletelik a gyümölcsöt, elsősorban a középméretű vagy kisebb (4-6 kg-os) dinnyéket keresik. A termelői árak emelkedtek 2021-hez képest, szerencsére katasztrofálisan alacsony, de ugyanakkor kiugróan magas árakról idén nincs szó - írja az AMC közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A költségek jelentős emelkedése miatt csak azok a termelők lehetnek elégedettek, akik megfelelő öntözéssel magas hozamot tudtak elérni a viszontagságos időjárási körülmények között. Már most látszik, hogy sok helyen újra köt a dinnye, ezért augusztusban még egy harmad vagy negyed termést be lehet majd betakarítani, ha az időjárás megfelelően alakul, akár szeptember végéig elérhető lesz a friss, jó minőségű magyar dinnye. Ondré Péter, az AMC ügyvezetője hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos egészségünk megőrzése, ezért érdemes sokat fogyasztani a magyar dinnyéből. Nem csak az íze finom, de tökéletesen hidratál és számtalan jótékony hatása is van. A dinnye immunerősítő, vitamindús csemege: A, B6, C, E-vitamint, magnéziumot, káliumot, karotinoidot, éta-karotint és likopint is tartalmaz. Természetes vízhajtó hatása miatt segít megőrizni a vese egészségét, akadályozza a vesekövek kialakulását, emellett serkenti a máj működését is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hazánkban a dinnye az egyik legkeresettebb zöldség-gyümölcsféle, megvásárlásával azokat a termelőket támogatjuk, akik lehetővé teszik számunkra, hogy friss és finom zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalra még szeptemberben is. A magyar gazdák tudása és szorgalma megadja nekünk az ellátásbiztonságot, amit mi azzal hálálhatunk meg, hogy a nyári szezonban is hazai termesztésű idénygyümölcsöket és idényzöldségeket választunk. A fejlődő termesztéstechnológiának, a megfelelő fajtahibrideknek, a változó időjárásnak és klimatikus viszonyoknak köszönhetően a magyar dinnye még hetekig a megszokott, kiváló minőségben elérhető. Az AMC a Strandfesztivál mind a négy napján friss, hazai dinnyével várja a hűsölni vágyó fesztiválozókat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?