Letarolhatja ezeket az országokat a lengyel alma: nincs mese, eláraszthat mindent

Letarolhatja ezeket az országokat a lengyel alma: nincs mese, eláraszthat mindent

agrarszektor.hu
A Közel-Kelet és Ázsia országai lehetnek az idei szezonban a lengyel alma legnagyobb növekedést mutató exportpiacai. A gyümölcs szállításához szükséges hűtőkonténerek azonban nem mindig állnak rendelkezésre, ami problémát jelenthet a szerződések teljesítése során.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lengyel Ewa-Bis almaexportőr cég értékesítési igazgatója, Adam Malengiewicz szerint az idei lengyel almaszezon eddig leginkább egy hullámvasútra hasonlított. Mint fogalmazott, a 2022-es idényt alapvetően az Ukrajnában parázsló háború határozta meg. Ez már a szezonális betakarító munkásaink számát is jelentősen befolyásolta, melynek következtében elhúzódott a szüret, de a másik hatás, az energiaárak robbanása talán még jelentősebb - olvasható a FruitVeB oldalán.

A szakember elmondta, hogy alma értékesítése a Gala fajtával kezdődött meg, és az eddigi exportjuk 90%-a a Közel-Keletre irányult. Ez a piac ma már nem csak Egyiptomot jelenti, ami jó hír, mert az idén 6%-kal nagyobb termést kell levezetniük a piacról. A Közel-Kelet több országa is jelentősen növelte igényét, ami pedig azért jött különösen jól, mert az egyiptomi hatóságok és bankok még mindig adminisztratív akadályokat gördítenek eléjük: gyakorlatilag a lehetetlennel határos teljesen szabályszerűen értékesíteni a gyümölcsöt a fáraók földjén.

Nem csak a Közel-Kelet, hanem Ázsia is új lehetőségeket kínál számunkra: jelentősen nőtt a kereslet, rengeteg megkeresést kaptunk. Érdekes piac lehet ez számunkra, és az idei évben megpróbáljuk megfelelően kiépíteni, valószínűleg érdemes is lesz. Problémát leginkább abban látok, hogy folyamatosan késnek a hűtőkonténerek. Sajnos ennek rajtunk kívül álló okai vannak, annyit tudunk tenni, hogy a legmegbízhatóbb szállítmányozókkal szerződünk, akik megértik kéréseinket. Amennyire csak lehet, próbálunk az ázsiai piac specifikációinak, igényeinek megfelelő almákat szállítani

- közölte Adam Malengiewicz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?