Ez durva: ennyibe kerül most az alma Lengyelországban

Ez durva: ennyibe kerül most az alma Lengyelországban

agrarszektor.hu
Enyhén nőttek a száraz feldolgozásra szánt és a fajtánkénti almaárak Lengyelországban. Árnyalja azonban a képet, hogy a léalma ára továbbra sem mozdult meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előző hét vége az ipari alma felvásárlási árának emelkedését hozta Lengyelországban, azonban van néhány körülmény, ami árnyalja a képet: az emelés egyrészt nem mindenhol történt meg, és mindenekelőtt nem a teljes választékra vonatkozik, csak a száraz ipari feldolgozásra kerülő és a fajtánként vásárolt alma ára emelkedett - olvasható a FruitVeB oldalán. A feldolgozóipari almapiac ezen szegmenseiben az elmúlt napokban a feldolgozók keresletének egyértelmű növekedése volt tapasztalható. Ezzel szemben a közönséges ipari alma árai változatlanok, az elmúlt években tapasztaltakhoz képest - szokatlan módon - október eleje óta nem mozdultak. Mi több, úgy tűnik, hogy a gyümölcstermesztők ebben a szegmensben nem számíthatnak gyors javulásra, bár az ilyen remények egészen a közelmúltig még határozottan éltek.

A léalmát változatlanul 0,30-0,34 PLN/kg (26-30 Ft/kg) áron vásárolják fel, attól függően, hogy a felvásárló melyik feldolgozó számára szerzi be az alapanyagot. A piacról érkező információk alapján úgy tűnik, hogy az ilyen almából a rekordtermés miatt még mindig viszonylag nagy a kínálat, így nehéz hamarosan bekövetkező árnövekedést vizionálni (még olyan mértékben sem, mint ahogy az előző években láthattuk). A léalma felvásárlási átlagára jelenleg 0,32 zloty/kg (27-28 Ft/kg), egy évvel ezelőtt azonban ilyenkor már 0,38 zloty/kg (33 Ft/kg) volt, és az emelkedő tendencia majdnem december közepéig ki is tartott. Jelenleg az az uralkodó vélemény, hogy ha léalmaárak esetleg erősödnének is, az leghamarabb csak januárban következhetne be.

Ezzel szemben a száraz feldolgozásra szánt alma ára jelenleg 0,37 PLN/kg-tól (32 Ft/kg) indul, és a speciális fajták felvásárlása esetén egyes felvásárlóknál elérheti a 0,50 PLN/kg-ot (43 Ft/kg). Ez átlagosan 0,44 PLN/kg-os (38 Ft/kg) szintet jelent, ami megegyezik a tavalyi év azonos időszakával. Tavaly az emelkedő tendencia december közepe körül megállt, és az átlagár elérte a 0,49 PLN/kg-ot (42 Ft/kg). Úgy tűnik, hogy ezt a felső határt az idei évben is el lehet érni. Pillanatnyilag a legnagyobb kereslet és a legmagasabb árak (0,50 PLN/kg [43 Ft/kg]) a Szampion és a Golden esetében tapasztalhatók. Az Idaredet 0,45 PLN/kg (39 Ft/kg) áron vásárolják, hasonlóan a zöld almákhoz.

A következő hetekben a különbség ezen árak és a léalma felvásárlási árai között valószínűleg még tovább fog nőni. A feldolgozók számára egyre nagyobb jelentőséggel bír majd a száraz feldolgozás, de talán reményt adhat, hogy a préselt gyümölcslevek iránti belföldi és külföldi kereslet egyaránt jónak mondható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?