Őrület, mi mindenre jó ez a szuperzöldség: bárhol megterem, mégsem esszük

Őrület, mi mindenre jó ez a szuperzöldség: bárhol megterem, mégsem esszük

agrarszektor.hu
Bár sokan nem szeretik, a kelbimbó valóban egy sokoldalú és felettébb haszos zöldség. Vízhajtó hatású, magas tápanyagtartalmú, emellett számtalan módon felhasználható a konyhában. Éppen ezért nagy kérdés, miért nem eszik, illetve miért nem termesztik a magyarok ezt a csodanövényt? A HelloVidék ennek járt utána.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár a háztáji kertekben most indul az igazi szezonja, a szupermarketek polcain és a piacokon még csak elvétve található meg a kelbimbó. Sokan nem is tudják, mennyire egészséges, és milyen magas a tápanyagtartalma - olvasható a HelloVidék oldalán. A különlegességét pedig az adja, hogy késő ősszel érik, ilyenkor lehet betakarítani, így friss vitaminforráshoz juthat az ember a legzimankósabb évszakban. A portál munkatársai az egyik szupermarket 700 forintért találtak belőle egy kis hálónyit, és bár gyorsfagyasztva könnyebben elérhető, ebben a formában jóval drágább is: a webáruházakban szétnézve kilójáért 1000-1400 forintot is elkérnek. Éppen ezért érdemes lehet még most, amíg tart a szezonja, nagyobb tételben is vásárolni belőle.

De mi is az a kelbimbó, és mi köze van Brüsszelhez?

A kelbimbó a vadkáposzta egy termesztett változata, amit nem véletlenül hívják angolul „brüsszeli káposztának is”. A 19. században ugyanis Belgiumban nemesítették ki. Mindamellett, hogy roppant egészséges és finom zöldség, ősszel különböző színt öltő levelei, másodéves, sárga virágú tövei és becőtermései is igen mutatósak. A kelbimbó főgyökere erőteljes, dús oldalgyökerekkel mélyre (80-100 centiméterre) hatol, ezért szárazságtűrő - ami az elmúlt év aszályos időjárását elnézve - igen fontos tulajdonság lehet a következő időszakban. Szára közepesen fásul, olykor 130 cm magas, tengelyszerű. A kelbimbó nektártartalmú, vegyes beporzású virágai májusban nyílnak. A különböző kelbimbófajták függvényében a növény akár egy méter magasra is megnőhet és 5 centiméter átmérőjű bimbókat is hozhat.

Nálunk alig ismert, bezzeg nyugaton!

A bimbóskel vagy kelbimbó Magyarországon mind ez ideig kevésbé (el)ismert, csak kis viszonylag területen termesztett növény. Termesztése a nyugat-európai országokban sokkal elterjedtebb, nagyobb jelentőségű, mint nálunk. Elsősorban Németországban és Hollandiában kedvelt növény. Termesztését nagyban meghatározza, hogy nagy kézimunka-igényes, különösen a szedése. Táplálkozás-élettani szempontból a többi káposztafélénél értékesebb növény, több benne a fehérje, a vitamin és az ásványi só. Magas szárazanyag-tartalma (13-16%) miatt nagy a hidegtűrése és jól tárolható. Jelentőségét növeli, hogy novemberben és decemberben fogyasztható, amikor igen szegényes a felhozatal a friss zöldségekből. Elterjedésének - minden kiváló beltartalmi értéke ellenére is - gátat szab kis terméshozama és munkaigényessége, pedig óriási levél- és szártömege miatt takarmányként is felhasználható.

Amiért érdemes bárkinek belevágni a termesztésébe

A kelbimbó leginkább a középkötött, kissé meszes talajokban termeszthető, és komoly fény-, tápanyag- és vízigénnyel is rendelkezik, de a káposztafélék közül ennek a növénynek a legjobb a szárazságtűrése, amit a mélyrehatoló gyökérzetének köszönhet. Ettől függetlenül az öntözést, és ápolást termésben bőven meghálálja. A szárazság mellett a kisebb fagyokat is jól bírja, de az 5-6 hetes palántákat június elején kell kiültetni, amikor már jóformán nincs esély fagypont alatti hőmérsékletekre. A kelbimbónak jó előnövényei a hüvelyesek és a jól trágyázott kapáskultúrák, utána pedig paprikát és más zöldségféléket érdemes vetni.

A növényeket az erősebb tél beállta előtt szokásos gyökerestől is felszedni és elvermelni. Ebben az esetben a télen folyamatosan szedhetők a kifejlődött bimbók az elvermelt növényekről. Tövenként 2-3 kilogramm bimbóra lehet számítani, amely hektáronként 5-6 tonna termést jelent. Magyarországon minősített bimbóskel fajta nincs, külföldi eredetűeket termesztenek.

Kerti termesztése kapcsán jó tudni még, hogy a gondozása során a nitrogén adagolással óvatosan kell bánni, ugyanis nitrogén többlet esetén a bimbók szerkezete fellazul, és ez minőségrontó. Tápanyagigényét tekintve ki kell emelni a bórt, ugyanis számottevő igénye van rá. Pótlását fejtrágyázással lehet biztosítani.

A kertünkben alkalmazni kell azt a szabályt is, hogy ciklusonként (4 évente) kerüljön vissza ugyan arra a területre, ugyanis evvel a növényvédelmének oldalát tekintve, nem szaporodnak el annyira a kár- és kórokozói, tehát nem lesz szükségünk annyi permetezésre

- közölte a HelloVidékkel Kósa Dániel kertészmérnök.

Igazi vitaminbomba, de más jótékony hatásai is vannak

A kelbimbó tápértéke kiemelkedő, a kalóriatartalma viszont igen alacsony, éppen ezért diétázóknak erősen ajánlott. Vitamin - és ásványianyag-tartalma jelentős: C-vitamin, B-vitaminok, K-vitamin, béta-karotin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm, gazdag forrása. A kelbimbó gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszert erősítő és emésztést serkentő hatású.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?