Meglett a 2023-as év vadvirága: óriási győzelmet aratott ez az évelő növény

Meglett a 2023-as év vadvirága: óriási győzelmet aratott ez az évelő növény

MTI
A borzas lent választották 2023-ban az Év vadvirágának egy online szavazáson, amelyet a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület bonyolított le a Magyar Biológiai Társasággal közösen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavaly decemberben indított szavazáson a voksok 60%-át a borzas len (Linum hirsutum) kapta, jelentősen megelőzve a tarka nőszirmot és a selymes peremizst - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint írják, a szavazásra jelölt 3 hazai növényfaj a szárazabb, sztyeppi élőhelyekhez kötődtek, így a szervezők ezen élőhelyek fontosságára és megőrzésük lehetőségeire kívánják felhívni idén a figyelmet.

A közleményből kiderült, hogy az Év vadvirága kezdeményezés célja a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése és védelme. A borzas len Kelet- és Közép-Európában elterjedt faj. Hazánkban a fajjal száraz gyepekben, sztyepréteken, meszes homokpusztagyepekben, ritkábban száraz tölgyesekben találkozhatunk. A borzas len 50-80 centiméter magas, felegyenesedő szárú évelő növény. Hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5 ezer forint. További információk az alábbi oldalon olvashatók.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?