Ennek már itt volt az ideje: váratlan hírek érkeztek a Balatonról

Ennek már itt volt az ideje: váratlan hírek érkeztek a Balatonról

agrarszektor.hu
December 4-e óta folyamatosan emelkedik a Balaton átlagvízszintje. Már 78 centiméternél tart a tó, de tavasz végéig 110-120-at kellene elérnie.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kisebb megtorpanásokkal, de december 4-e óta egyre több víz van a Balatonban. A hónap elejei esők még nem duzzasztották a tavat, mivel először a talajnak kellett átnedvesednie és az, a nyári nagy szárazság után, hetekbe tellett - olvasható az Infostart oldalán. Az Országos Meteorológiai Szolgálat december 9-én írta azt, hogy

az eddigi vízmennyiség a talaj feltöltésére fordítódott, azonban mostantól már a vízgyűjtőről történő befolyás is számottevő lehet. Mindez felgyorsíthatja a szokatlanul alacsony vízállás emelkedését.

Az adatok szerint november 18-án még csak 69 centis volt a vízszint, majd hosszú stagnálás után december 4-én 72 centit mértek. Innentől indul meg az egyértelmű emelkedés. December 14-én már 78 centit mértek. A szakemberek szerint a Balaton optimális vízszintje a tavasz végén 110-120 centi körül kell, hogy legyen. Szintén az elmúlt napok fejleménye, hogy elkezdett hártyásodni a tó felülete. A jegesedésről a vízügy a honlapján azt írta, hogy a Balaton általában minden évben befagy, az átlagos jégvastagság 20-25 cm, de előfordult már 70 cm-es jégvastagság is, még 1928-29 telén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?