Ez most komoly? Ki nem találnád, hol termesztene növényeket ez az arab cég

Ez most komoly? Ki nem találnád, hol termesztene növényeket ez az arab cég

agrarszektor.hu
A klímaváltozás miatt egyes növények termesztése nagy nehézségekbe ütközik a Földön, erre keres megoldást a cég. Elképzelésük szerint a világűrben kellene kitenyészteni olyan növényeket, amelyeket később bolygónkon lehetne termeszteni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A StarLab Oasis, a texasi Nanoracks spin-offja olyan növényeket szeretne az űrben kitenyészteni, amelyek aztán az egyre kevésbé barátságos hőmérsékletű Földön is képesek túlélni. Az első magvakat jövőre lőnék ki - írta meg az Infostart a CNN értesülései alapján. Fontos azonban, hogy az űrben a növények is egészen másként viselkednek: ki vannak téve kozmikus sugárzásnak és gravitáció nélkül nehezen számítják ki, milyen irányba növekedjenek. Ennek következtében nem kizárt az sem, hogy a korábbinál ellenállóbb változatok jönnek létre - esetleg olyan szárazságtűrő növények, amelyek sósabb körülmények közt is termést hoznak.

A vetőmagok űrbe küldése segíteni fogja a fenntarthatóságot, az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodást és az élelmezésbiztonságot a Földön. Az űr egy korlátozott erőforrásokkal, energiával és hellyel rendelkező terület, amely tökéletes a kutatásra, a technológia pedig azonnal visszahozható a Földre

- jelentette ki Allen Herbert, a StarLab Oasis társalapítója.

A Földön már száz éve kísérleteznek azzal, hogy kémiai anyagok vagy sugárzás segítségével provokáljanak ki mutációt egyes növényeknél, az 1960-as évek óta pedig az űrben is zajlanak hasonló kísérletek. Kína már a '80-as években magvakat küldött az űrbe, az eredmény új fajok létrejötte volt. 2022-ben a Nemzetközi Energiaügynökség a FAO-val közösen együttműködve tette meg ugyanezt. A StarLab kereskedelmi vonalra terelné ezt a tudományos tevékenységet - a startup cégekkel, űrügynökségekkel, egyetemekkel és nonprofit vállalkozásokkal dolgozik együtt.

Jelenleg a Nemzetközi Űrállomásra küldik a magvakat, ahol asztronauták viselik gondjukat, de távlati céljuk a Starlab kereskedelmi űrállomás létrehozása. Hosszú távú terveik közé tartozik az élelmiszertermelés az űrben, melyek segítségével a Holdra vagy Marsra induló expedíciókat szolgálnák ki. A növények emellett oxigént termelhetnek, megszűrhetik a szennyvizet és még pszichés előnyöket is kínálhatnak az űrhajósok számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?