Egyre többen termesztik ezt a gyümölcsöt Európában: rengetegen rákattantak

Egyre többen termesztik ezt a gyümölcsöt Európában: rengetegen rákattantak

agrarszektor.hu
A Red Jonaprince fajta átlagára Lengyelországban 2023 elején gyakorlatilag azonos a 2021-es évben regisztrálttal. A 2022-es év vége felé a lengyel almaexport gyengén muzsikált, ami általában lefelé korrigálta az árakat, különösen a Red Jonaprince felvásárlási árát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 70+ és 75+ kaliberű Prince felvásárlási ára jelenleg 0,80-1,00 PLN/kg (67-85 Ft/kg) között mozog, a leggyakoribb ár a 0,80-0,90 PLN/kg (67-76 Ft/kg) sávban érhető el. Ez a szint megegyezik a 2021-es évivel (átlagosan 0,90 PLN/kg), és jóval alacsonyabb, mint a 2020-as 1,40 PLN/kg (118 Ft/kg) körüli árszint. A jelenlegi szezonban a Red Jonaprince felvásárlási árai ráadásul megegyeznek más piros fajtákéval (mint például a Szampion, Ligol, Jonagold vagy Jonagored), pedig a korábbi években mindig volt különbség a Prince javára. Most azonban már nyoma sincs ennek az előnynek. Miért történt ez a változás? Úgy tűnik, hogy ebben a WAPA legfrissebb adatai adnak támpontokat, amelyek az európai, köztük a lengyelországi almakészletek állapotát becsülték meg a december 1-jei állapotra vonatkozóan - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Európai szinten a Red Jonaprince azon fajták közé tartozott, amelyek készletei évről évre növekedtek, ráadásul a növekedés dinamikája erős maradt: +19 százalék 2021. december 1-jéhez képest. A Red Jonaprince az egyik legnépszerűbb almafajta Európában, és a termelésben való részesedése évek óta folyamatosan növekszik: Lengyelországban le is taszította a trónról a sokáig vezető Idaredet. A lengyel készletek éves összehasonlításából kiderül, hogy a Prince raktárkészlete a tavalyi 210 ezer tonnáról 270 ezer tonnára, azaz 28,5 százalékkal nőtt, míg a többi fajtánál visszaesés figyelhető meg. A Prince készletének növekedése 2018. december elejéhez képest (az első szezon, amikor ez a fajta megjelent a WAPA adatfelvételében) nem kevesebb, mint +200 százalék (ez 4 év alatt háromszoros növekedést jelent).

EZ IS ÉRDEKELHET

A fenti adatok azt mutatják, hogy a Red Jonaprince volt az a fajta, amely gyorsan népszerűségre tett szert, ami a termés mennyiségének növekedésével járt, és idén azon kevés fajta egyike lett, amelynél a lengyel gyümölcstermesztők úgy vélték, hogy nehéz tárolhatósága ellenére is érdemes megkockáztatni a magas tárolási költségeket. Ebben közrejátszott az is, hogy a Red Jonaprince termesztési költségei is magasabbak az átlagosnál, ezért a termelők nem szívesen küldik feldolgozókba. A lengyel termelők helyzete azért sem túl szerencsés, mert a Red Jonaprince nemcsak elég nehezen termelhető, hanem nehezen tárolható alma is, ami azt jelenti, hogy a minőségi veszteségek általában gyorsan és kiterjedten, nagy tételeket érintve következnek be. Kérdés, hogy ezek a tényezők a hűtőházakban levő készletek hirtelen csökkenéséhez vezetnek-e az idén, vagy a kereslet (export, felvásárlás) felpörgetésével sikerül-e túladni a készleteken. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?