Alig költenek már ezekre a magyar gazdák: megvan, mi áll a spórolás hátterében

Alig költenek már ezekre a magyar gazdák: megvan, mi áll a spórolás hátterében

agrarszektor.hu
Mintegy 40%-kal csökkent a műtrágya-értékesítés a 2022-es év negyedik negyedévében az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest. A legnagyobb visszaesés az ammónium-nitrát (AN), a kálisó és a MAP esetében történt. Az AN iránti kereslet az ötödére, a kálisóé és a MAP-é pedig összesen 70%-kal csökkent, ezzel szemben a karbamid forgalma közel a két és félszeresére nőtt, míg Nitrosol, DAM-ból 28%-kal többet adtak el a forgalmazók, mint 2021 azonos időszakában, de mészammon-salétromból (MAS) is 20%-kal kevesebbet vásároltak a gazdák. Az értékesítési árak a megfigyelt időszakban 1,6-2,7-szeresére emelkedtek 2021 negyedik negyedévéhez mérten, bár 2022 utolsó negyedévében a műtrágya értékesítési árai valamelyest csökkenni kezdtek. A növényvédő szerek iránti kereslet is jelentősen csökkent, ami összefüggésben lehet azzal, hogy ezeknek a termékeknek az ára 20-40%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Az áremelkedések miatt a gazdák inkább kivárnak a szerek beszerzésével.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022 októberében az egy hónappal korábbihoz képest közel hasonló mennyiséget értékesítettek a forgalmazók a megfigyelt műtrágyákból, azonban a forgalom volumenben tavaly októberhez mérten több mint a felére esett vissza. Az elmúlt két év tekintetében most először fordult elő, hogy karbamidból vásároltak a legtöbbet a gazdák októberben. Ez annak is a következménye, hogy ammónium-nitrátból nagyon lecsökkent a kínálat, így a termelők a hasonló, de mégis kedvezőbb tulajdonságú karbamidból készleteztek be - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb elemzéséből. A másik ok pedig nemcsak az AN tovább növekedő ára volt, hanem az is, hogy míg korábban (2021 év elején) a karbamid ára akár 30%-kal is meghaladta az AN-ét, addig a megfigyelt hónapban már 10%-kal elmaradt attól. Értékesítési volumen tekintetében a MAS végzett a második helyen, így elmondható, hogy a teljes havi értékesítés 80%-át a ennek a két műtrágyának a forgalma adta. Az elemzésből kiderült, hogy a 2021 októberi kereslethez viszonyítva a MAS eladott mennyisége az ötödére esett vissza, míg a karbamidé a 3,5-szörösére nőtt. A vizsgált termékek értékesítési átlagárai hosszú hónapok óta most először csökkentek valamelyest, az ammónium-nitrát és a kálium-klorid kivételével. Az átlagárak az egy hónappal korábbihoz viszonyítva 0,1-4,7%-kal mérséklődtek októberben, a legnagyobb mértékben a szuperfoszfáté esett (36%-kal). A megfigyelt műtrágyák értékesítési árai az elmúlt év októberéhez viszonyítva, mintegy 2,1-2,9-szer lettek magasabbak. A legnagyobb mértékben a kálisó és a MAS ára emelkedett.

Az AKI adatai alapján a tavalyi év novemberében az egy hónappal korábbihoz képest 2,2-szeresére bővült az értékesített műtrágya mennyisége a megfigyelt termékekből. A 2021. január-november hónapokban forgalmazott volument összehasonlítva 2022 azonos időszakáéval, az látható, hogy a forgalom mintegy 30%-kal lett kevesebb. A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya a MAS volt, a második helyen a karbamid végzett, és a teljes havi értékesítés 82%-át ennek a kettőnek a forgalma adta. A 2021. novemberi kereslethez viszonyítva a műtrágyaforgalom 30%-kal maradt el a vizsgált hónapban. A MAS eladott mennyisége a felére esett vissza, míg a karbamidé a 2,5-szörösére nőtt, az ammónium-nitráté ezzel szemben 60%-kal csökkent. A vizsgált termékek értékesítési átlagárai - az NPK 15:15:15 és a karbamid kivételével - tovább csökkentek novemberben. Az átlagárak az egy hónappal korábbit 5,4-21,2%-kal múlták alul, a legnagyobb mértékben az ammónium-nitráté és a MAS-é lett kevesebb. A megfigyelt műtrágyák értékesítési árai az elmúlt év novemberéhez viszonyítva, mintegy 1,2-2,6-szor lettek magasabbak. A legnagyobb mértékben a kálisó és az NPK 15:15:15 ára emelkedett.

2022 decemberében az egy hónappal korábbihoz képest közel 26%-kal esett vissza az értékesített műtrágya mennyisége a megfigyelt termékekből. Ekkor a legkeresettebb műtrágya a MAS volt, a második helyen a Nitrosol, DAM végzett. A teljes havi értékesítés 82%-át ennek a két műtrágyának a forgalma adta. Az előző évi decemberi kereslethez viszonyítva, a műtrágyaforgalom mintegy 40%-kal maradt el a vizsgált hónapban. A MAS eladott mennyisége 52%-kal esett vissza, míg a Nitrosol, DAM-é 20%-kal nőtt, ugyanakkor az ammónium-nitráté az egytizedére csökkent. A vizsgált termékek értékesítési átlagárai tovább csökkentek a tárgyhónapban, az ammónium-nitrát kivételével. Az átlagárak az egy hónappal korábbinál 1,2-10,9%-kal alacsonyabbak voltak, a legnagyobb mértékben az NPK 15:15:15-é esett vissza. Az ammónium-nitrát ára visszakúszott az októberi árszintre. A megfigyelt műtrágyák értékesítési árai az elmúlt év decemberéhez viszonyítva mintegy 1,4-2,8-szer lettek magasabbak. A legnagyobb mértékben a kálisó és a MAP ára nőtt.

Látható tehát, hogy a tavalyi év negyedik negyedévében jelentős mértékben csökkent a műtrágyaforgalom Magyarországon. A következő időszakban azonban komoly változások várhatóak ezen a téren, hiszen rendeződni látszik az európai műtrágyagyártás helyzete a tavaly nyári-őszi megtorpanás után, és a környékbeli gyárak is újra beindultak, amint arról Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője beszélt nekünk nemrégiben. A szakember szerint nem kell attól tartani, hogy a mostani szezonra nem lenne elég műtrágya, ugyanis az Európán kívülről érkező import pótolni fogja a kieső kapacitásokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Éri Ferenc, a Yara International értékesítési vezetője szerint is lesz elég műtrágya a következő szezonban Magyarországon, bár ennek az egyik oka az, hogy eléggé erősen lecsökkent a kereslet a termelők részéről. A szakember szerint a műtrágya-kereskedelemben a megnövekedett előállítási költségek már nem érvényesülnek a kész termékek áraiban, mi több, komoly csökkenés tapasztalható ezen a téren. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a tavaly nyári-őszi kényszerleállások és kapacitáscsökkentés után az európai műtrágyagyárak lassan újra elkezdik a termelést, bár a magas előállítási költségek miatt az Európai Unión kívülről importált műtrágyák még mindig konkurenciát jelentenek a helyi gyártók termékei számára.

Egyre kevesebbet költöttek a gazdák a növényvédő szerekre

2022 októberében a növényvédő szerek iránti kereslet volumenben 28%-kal volt kisebb az egy hónappal korábbihoz mérten. A gombaölők forgalma harmadával nőtt, a rovarölőké a harmadára csökkent, míg a gyomirtóké 13%-kal maradt el a bázishónaphoz képest. A tárgyhavi eladások az előző év októberéhez viszonyítva a felére estek vissza, ezen belül is a gyomirtóké 62%-kal, a rovarölőké 58%-kal, míg a gombaölőké 8%-kal csökkent. A növényvédő szerek iránti kereslet visszaesésének főbb oka az input anyagok (elsősorban a műtrágya) költségeinek jelentős emelkedése volt, és nem elhanyagolható az sem, hogy a növényvédő szerek árai is átlagosan 20-30%-kal növekedtek a múlt év októberéhez viszonyítva. A tárgyhavi értékesítési árak vegyesen mozogtak az egy hónappal korábbihoz képest. A 2021. októberi árakhoz képest a tárgyhavi átlagárak a 20-30%-os emelkedés mellett egyes termékeknél elérte az 50%-ékot is, de volt olyan termék, amelynek az ára több mint a kétszeresére nőtt.

A tavalyi év novemberében az egy hónappal korábbihoz mérten a növényvédő szerek iránti kereslet volumenben 22%-kal maradt el. A gombaölők forgalma 27%-kal csökkent, míg a rovarölőké 18%-kal nőtt, elsősorban a talajfertőtlenítő szereknek köszönhetően. Ezzel szemben a gyomirtók forgalma 37%-kal maradt el a bázishónaphoz képest. A tárgyhavi eladások az előző év novemberéhez viszonyítva valamivel több mint a felére estek vissza, ezen belül is a gyomirtóké 64%-kal, a rovarölőké 57%-kal, míg a gombaölőké 26%-kal csökkent. A 2021. novemberi árakhoz képest a tárgyhavi átlagárak 20-30 százalékos emelkedése mellett volt olyan termék, amelynek az ára 80%-kal, míg más növényvédő szereknél az ár több mint a kétszeresére nőtt. 2022 decemberében az egy hónappal korábbihoz mérten a növényvédő szerek iránti kereslet volumenben 50%-kal maradt el. A gombaölők forgalma az ötödére esett vissza, a gyomirtóké 70%-kal csökkent, a rovarölőké ellenben 9%-kal nőtt a bázishónaphoz képest. A tárgyhavi eladások az előző év decemberéhez viszonyítva 60%-kal maradtak el, ezen belül is a gyomirtóké az ötödére, a rovarölőké a háromnegyedére, míg a gombaölőké a negyedére esett vissza. A növényvédő szerek iránti kereslet csökkenése nem csak az inputanyagok értékesítési árának és az időjárási körülményeknek köszönhető, hanem annak is, hogy a gazdák inkább kivárnak a növényvédő szerek beszerzésével, hiszen a 2022-es év teljesen megváltoztatta az évek óta tapasztalt kórokozók és kártevők mechanizmusait. Az egy hónappal korábbihoz képest a decemberi értékesítési árak ismét vegyesen mozogtak: elmondható, hogy 2021 azonos havához képest az idei decemberi árak átlagosan 30-40%-kal emelkedtek meg, de volt olyan termék is, amely 70%-kal drágult meg, míg egyes termékeknél az ár közel a két és félszeresére nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?