Változott a szabályozás: ezeket az élelmiszereket csak így lehet behozni az EU-ba

Változott a szabályozás: ezeket az élelmiszereket csak így lehet behozni az EU-ba

agrarszektor.hu
A harmadik országból származó, élelmiszernek szánt növényi termékek esetében ezentúl a magyar hatóság a fizikai ellenőrzéseket nem végzi el Magyarországon, hanem a szállítmányokat továbbítja a célországba. Emiatt az Európai Unióba történő behozatal során a vállalkozóknak kötelező megadniuk az ellenőrző pontot is. Az adatszolgáltatás elmaradása az ügyintézési idő számottevő növekedésével járhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az új ellenőrzési eljárás az (EU) 2019/1793 és az (EU) 2020/1158 végrehajtási rendelet hatálya alá tartozó, harmadik országból származó, élelmiszer célú növényi termékeknek az unióba történő behozatalára vonatkozik - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kijelölt vármegyei növény- és talajvédelmi hatóság szakemberei megvizsgálják a dokumentumokat, majd a fizikai vizsgálatra kijelölt szállítmányokat - ha azokat nem Magyarországon hozzák forgalomba - továbbküldik a célországba. A mintavételre és a laboratóriumi vizsgálatra már a célországban kerül sor.

A gördülékeny ügyintézéshez fontos, hogy a szállítmányért felelős vállalkozó a TRACES rendszerben, a Közös Egészségügyi Beléptetési Okmányok (KEBO-D, angolul: CHED-D) dokumentumban ne csak az I.4. pontot töltse ki, hanem a célország kijelölt ellenőrzési pontját (I.20.) is jelölje meg. Amennyiben ez elmarad, a hatóság felveszi a kapcsolatot a szállítmányért felelős vállalkozóval, ami azonban jelentősen növelheti a szállítási folyamat ügyintézési idejét. A szállítmánynak - a továbbítás során - folyamatos vámfelügyelet alatt kell állnia. Annak megérkezéséről a magyar hatóság 15 napon belül visszaigazolást kér a célországtól. 

A magyarországi határállomások és a jóváhagyott ellenőrző pontok jegyzéke megtekinthető a Nébih oldalán: 
https://portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-elelmiszer

Az EU határállomások és ellenőrző pontok jegyzékének elérhetősége:
https://ec.europa.eu/food/safety/official_controls/legislation/imports/non-animal_en

Fontos tudni, hogy a weboldalon található kijelölt ellenőrző pontok nem mindegyike nyilvános, ezért ajánlott az illetékes hatóságokkal előre egyeztetni!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?