Szomorú, ami a magyar almával történik: súlyos dolgok derültek ki

Szomorú, ami a magyar almával történik: súlyos dolgok derültek ki

agrarszektor.hu
A magyar almatermelési színvonal 50-70%-kal marad el az európai top5 ország szintjétől, egyes szakemberek szerint szintet kellene tehát lépnünk, egyrészt a 40-50 t/ha-os hozamok, másrészt a 150 Ft/kg-os átvételi árak irányába. Emellett szükség lenne arra, hogy a 20 évnél idősebb almaültetvények eltűnjenek Magyarországról, évről évre számos problémát okoznak ugyanis a hazai almapiacon. Az ágazat hosszabb távú kilátásai nem túl fényesek: jelenleg radikális termőfelület-csökkenéssel számol az ipar, nem marad, aki termeljen (munkaerőhiány), az időjárási tényezők az utóbbi években egyre kedvezőtlenebbek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A FruitVeB elnöke először a magyar almaágazat teljesítményét, éves termésmennyiségeit szemléltette. Míg 2018-ban túltermelési válság volt, és tele voltak a raktárak almával Magyarországon, idén már a feldolgozóipar kapacitásának felét sem tudtuk kihasználni. A magyar termelési színvonal 50-70%-kal marad el az európai top5 ország szintjétől, országos átlagteremésünk pedig a jó színvonalú termeléstől elvárt szint mindössze 30-40%-a - mondta Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke a Gonda István emlékkonferencián Debrecenben. Szerinte fejlődés és szemléletváltás nélkül a magyar almaszektor legfeljebb vegetálni fog, túlélni nem. 

Szintet kellene tehát lépnünk, egyrészt a 40-50 t/ha-os hozamok, másrészt a 150 Ft/kg-os átvételi árak irányába. Ehhez tőkére, szaktudásra, valamint munkaerőre is szükségünk van. Öt-tíz éven belül várhatóan 10-15 ezer hektárra esik vissza a magyar alma termőterülete, de ez a terület csaknem a mostanival megegyező termést ad majd. Magyarországon a haladás elmaradásáért mindig a lengyeleket, a feldolgozókat és az áruházláncokat divat szidni. A kemény szeretet hangján azonban sajnos ki kell jelenteni, hogy valójában nagyrészt mi magunk vagyunk saját magunk kerékkötői. Csak Szabolcsban van 8-10 olyan áruházlánci beszállító, akik egymás alá lövöldöznek az árakkal, ezzel pont attól a 30-40 Ft/kg-tól szabadítják meg magukat és az ágazatot, ami a fenti 110-120 Ft/kg és az elérni kívánt 150 Ft/kg között van. A hazai TÉSZ-eknek és léüzemeknek hallatlan nagy szerepe és felelőssége van abban, hogy a magyar almaágazat a következő öt évben fejlődő pályára áll, vagy eltűnik a föld színéről, mert ők tudják felülről összefogni és integrálni az ágazatot

- hangsúlyozta a szakember.

Dr. Takács Ferenc, a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutató Intézetének tudományos munkatársa az eseményen arról beszélt, hogy a magyar almások empirikus alapon három kategóriába sorolhatók: intenzív ültetvények (4-5 ezer ha), ipari célültetvények (4-5 ezer ha) és 20 évnél idősebb ültetvények (10-12 ezer ha). Ezek a 20 évnél idősebb ültetvények okoznak számos olyan problémát, fluktuációt, amit majdnem minden évben megfigyelhetünk a hazai almapiacon. Tíz év körüli időtávon remélhető, hogy ezek a gyenge színvonalú ültetvények eltűnnek, jelentőségük számottevően csökken - emelte ki.

Erdélyi Sándor, az Austria Juice Hungary Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott a konferencián, hogy Európában évi 500 ezer tonna ipari alma sűrítményt állítanak elő, de 600 ezer tonnát használunk fel, Magyarország benne van a világ 10 legjelentősebb exportőrében. Hazánkban a teljes termés 20-30%-a étkezési alma, 50-70%-a ipari alma (almalésűrítmény célra), 10-20% pedig egyéb hasznosítású (natúrlé, püré, almaszirom). Az ágazat hosszabb távú kilátásai nem túl fényesek: jelenleg radikális termőfelület-csökkenéssel számol az ipar, nem marad, aki termeljen (munkaerőhiány), az időjárási tényezők az utóbbi években egyre kedvezőtlenebbek. Szerény az ágazat jövedelmezősége is a fogyasztói szokások változása miatt (kevés almalevet iszunk és kevés almát eszünk), rosszabb termésű években pedig alacsony az üzemek kihasználtsága. Biztos jövőképet az ágazat számára a megfelelő méretű üzemek jó kihasználtsága, a precíziós gazdálkodás előre törése, valamint az integráció kínálna - zárta előadását a szakember.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?