Tragikus a helyzet ebben a magyar térségben: szörnyű pusztítást végzett a fagy

Tragikus a helyzet ebben a magyar térségben: szörnyű pusztítást végzett a fagy

agrarszektor.hu
Kemény mínuszok tarolták le Magyarországot a hét elején, hétfőről keddre virradóan a Bakony és az Északi-középhegység közötti széles sávban sokfelé volt károkozó fagy az éjjel. Az említett sávban nem voltak ritkák a -3, -5 fok közötti értékek, amelyek sajnos már durva pusztítást okozhattak a gyümölcsösökben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hét elején ismét kimutatta a foga fehérjét az időjárás: hétfőről keddre virradóan durva fagyokat hozott az éjszaka. A leginkább érintett terület a Bakonytól az Északi-középhegység térségéig tartó sáv volt, beleértve az agglomerációt is: ezeken a területeken ugyanis a derült időnek köszönhetően sajnos jócskán fagyott, Ipolyszögön -6,4 fokot mértek. A kérdéses területen nem voltak ritkák a -3, -5 fok közötti értékek, ami sajnos már jelentős károkat okozhatott a gyümölcsösökben - olvasható az Időkép.hu oldalán.

Kedd reggeli minimumok (Forrás: Időkép.hu)
Kedd reggeli minimumok (Forrás: Időkép.hu)

De miért is olyan veszélyes a fagy a gyümölcsösökben?

A fagy gyümölcsfákra gyakorolt hatása attól függ, hogy milyen fejlettségi szakaszában vannak éppen a növények. Ha már elkezdődött a virágzás, akkor a fagyok különösen károsak lehetnek, mivel a virágok elvesztése a gyümölcsképződés hiányához vezet. A már kialakult gyümölcsök esetében pedig a termés károsodását, deformálódását vagy elvesztését okozhatják a mínuszok.

Honnan lehet tudni, hogy elfagytak a virágok? A fagykár egyik legelső és legnyilvánvalóbb jele a virágok színváltozása. Az egészséges virágok ugyanis fehérek vagy rózsaszínűek, míg az elfagyottak barnára, sötétszürkére vagy feketére változnak. Fagykár esetén a virágok, a fiatal hajtások is hirtelen hervadásnak indulhatnak. Ha a virág közepén található bibe is fekete, már nem nagyon lehet mit tenni. A helyzetet rontja, hogy a kiskertekben és a gyümölcsösökben már sok cseresznye, szilvafa, kései barack virágzik és a gazdák nem minden esetben tudnak védekezni, hiába gondoskodtak előtte hosszú-hosszú hónapokon át a növényeikről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?