Meglepő hírek érkeztek: durva, ami a gabonaárakkal történik

Meglepő hírek érkeztek: durva, ami a gabonaárakkal történik

agrarszektor.hu
A márciusi eredménnyel már 12 hónapja csökken a nemzetközi élemiszerárak mutatója, köszönhetően a gabonafélék és a növényi olajok alacsony világpiaci jegyzésének - adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb terményeinek havi árváltozását követi, az előző hónaphoz képest 2,1%-kal zárt alacsonyabban márciusban, és a 126,9 pontos szintje 20,5%-kal marad el a tavaly márciusi csúcstól. Az kínálati bőség, a mérsékelt kereslet és a fekete-tengeri gabonakezdeményezés kiterjesztése mind hozzájárultak a további eséshez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gabonafélék árindexe 5,6%-kal zuhant február óta, élen a búzával, melynek világpiaci ára 7,1%-ot esett főleg az erős ausztrál kibocsátás, a kedvező európai uniós termelési kilátások, az orosz kínálat és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport hatására. A kukorica ára 4,6%-kal csökkent a brazil termés körüli várakozások miatt, míg a rizs ára 3,2%-ot mérséklődött a globális piacon a legjelentősebb termelő országokban (India, Vietnám, Thaiföld) zajló vagy küszöbön álló aratás közepette. A növényi olajok árindexe átlagosan 3%-kal zárt alacsonyabban februárhoz és 47,7%-kal a tavaly ilyenkori értékéhez képest, miután a bőséges készletek és a nyomott kereslet hatására a szója-, a repce- és a napraforgó olaj jegyzése is csökkent. Ez szinte teljesen ellensúlyozta a megnövekedett pálmaolaj árakat, ami a délkelet-ázsiai áradások és az időszakos indonéz exportkorlátozások révén kialakult alacsony kibocsátás miatt következett be - írja a FAO.

EZ IS ÉRDEKELHET

Még az árak csökkentek globálisan, a nemzeti piacokon még mindig nagyon magasak és emelkednek, további élelmezésbiztonsági kihívásokat generálva. Ez különösen igaz a nettó élelmiszer-importőr országok esetében, ahol sokszor a valutájuk gyengülése a dollárral vagy euróval szemben vagy az államadósság növekedése csak tovább rontanak a helyzeten

- hangsúlyozta Maximo Torero, a FAO vezető közgazdásza.

A tejtermékek árindexe 0.8%-kal csökkent márciusban. A vaj azonban drágult a kereslet erősödésével, míg a sajt olcsóbb lett a globális piacokon a vezető ázsiai importőrök alacsonyabb érdeklődése és a főbb exportőrök nagyobb készletei okán. Ezzel szemben a FAO cukorár indexe 1,5%-ot emelkedett egy hónap alatt, elérve a 2016 októbere óta mért legmagasabb szintet. A trend tükrözi a termelési kilátások körüli aggodalmakat India, Thaiföld és Kína vonatkozásában, miközben az esést fékezte az aratás előtt álló brazil cukornád bőséges mennyisége és a nyersolaj árának csökkenése, ami magával hozta a bioetanol iránti kereslet mérséklődését is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A húsfélék alig, átlagosan 0,5%-kal drágultak. A marhahús jegyzése nőtt, miután az amerikai piac beárazott egy esetleges ellátási szűkösséget, a sertéshús magasabb ára pedig főleg az ünnepek előtti európai kereslet-növekedést tükrözte. Hiába a madárinfluenza felbukkanása számos nagy exportőr országban, a baromfihús ára már kilenc hónapja folyamatosan csökken a gyengélkedő importkereslet miatt. A legújabb Gabonakészletek és -kereslet gyorsjelentésében a FAO szakértői 786 millió tonnára emelték az idei búzatermelésre vonatkozó becslésüket, ami így 1,3%-kal marad el a közel rekordmennyiségű tavalyitól. Hatalmas területek lettek bevetve Ázsiában, azonban Észak-Afrikában és Dél-Európában a száraz időjárás érezteti hatását.

A déli féltekén a kukoricával bevetett terület és a termelési kilátások Brazíliában sosem látott magasságokba csaphatnak, amit a tartós kereslet is segít. Dél-Afrikában is jó termés várható, ezzel szemben Argentínában a tartós aszály kedvezőtlen volt a kukorica számára is. A FAO 2022-re vonatkozóan is emelte a gabonafélék várható termésmennyiségét 2 777 millió tonnára, ami 1,2%-kal kevesebb 2021-hez képest. A globális rizskibocsátás a 2022-23-as szezonban elérheti az 516 millió tonnát, alig 1,6%-kal elmaradva az azt megelőző időszak rekordtermésétől. Az egy évvel korábbihoz képest a globális gabonakereskedelem ebben a szezonban 2,7%-kal 469 millió tonnára is zsugorodhat. A csökkenésben főként a szemestermények várhatóan kisebb kereskedelme játszik szerepet, míg a globális búzakereskedelem még bővülhet is. A rizs nemzetközi piaca 2023 becslések szerint 5,2%-kal marad el a 2022-es rekordszinttől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58